Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 2. 2016,
16.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

migranti begunci Madžarska

Četrtek, 18. 2. 2016, 16.31

8 let

Delal izgrede na madžarski meji, obtožili so ga terorizma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Madžarsko tožilstvo je sirskega migranta obtožilo, da je med lanskimi spopadi z madžarskimi varnostnimi silami na madžarsko-srbski meji izvedel "teroristično dejanje".

Incident se je zgodil 16. septembra lani, ko je več deset migrantov zahtevalo, da jim dovolijo prečkanje mejnega prehoda Roszke iz Srbije na Madžarsko. Madžarska je namreč dan pred tem z bodečo žico dokončno zaprla mejo s Srbijo.

Nekateri jezni migranti so policiste obmetavali s kamenjem, steklenicami in drugimi predmeti. Nekaj jih je tudi za kratek čas uspelo prebiti zaporo in prečkati mejno črto, a so jih policisti s solzivcem hitro pregnali nazaj. Ranjenih je bilo 15 policistov in med 100 in 150 migrantov.

Aretirali več kot tisoč migrantov Madžarska je septembra lani tudi sprejela sporno novo zakonodajo, s katero je med drugim nezakonito prečkanje meje postalo kaznivo dejanje, za poškodovanje bodeče žice na meji pa je bila zagrožena večletna zaporna kazen.

Na osnovi te zakonodaje so aretirali več kot tisoč migrantov, večino od njih pa so izgnali iz države.

Te "sreče" pa ni imel omenjeni 40-letni Sirec, ki se ga je tožilstvo odločilo obtožiti terorističnega dejanja z namenom nezakonitega prečkanja meje. Med drugim naj bi, tako tožilstvo v okraju Csongrad, podpihoval množico k nasilju, večkrat grozil varnostnim silam in sodeloval v nasilnih izgredih.

Se obetajo stroge omejitve na internetu in policijske ure Kot še piše AFP, vlada premierja Viktorja Orbana, ki je že dolgo tarča kritik, da spodkopava demokratične norme v državi, sedaj načrtuje sprejetje strogega protiterorističnega zakona, ki naj bi prinesel stroge omejitve na internetu in policijske ure. Kritiki svarijo, da bo vlada s tem zakonom dobila orodje za še nadaljnje omejevanje državljanskih svoboščin.

Ne spreglejte