Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

kaya kamenarič

Nedelja,
18. 3. 2018,
9.37

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,47

9

Natisni članek

deček dekle Afganistan

Nedelja, 18. 3. 2018, 9.37

6 let, 1 mesec

Dekleta, ki jih v Afganistanu vzgajajo kot fante #foto #video

kaya kamenarič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,47

9

Kulturna praksa, ki se ji reče bacha posh, spodbuja starše, da svoje hčerke oblačijo in vzgajajo kot dečke, saj jim s tem omogočajo boljšo prihodnost. Žal ta praksa njihova življenja pogosto še oteži, pravi direktorica organizacije Ženske za afganistanske ženske.

Skozi zgodovino so se ženske večkrat oblačile v moške, da so se lahko bojevale v vojnah, se pridružile verskim skupnostim ali pa ustvarjale uspešno kariero. V Afganistanu nekatere družine svoje hčere vzgajajo kot dečke, saj jim tako omogočajo boljše življenje, poroča National Geographic (NG). 

Poznamo dečke, deklice in bacha posh

"Dokler ima en spol tako pomembno vlogo, drugi pa je nezaželen, bodo obstajali posamezniki, ki bodo želeli mejo prestopiti," je za NG povedala Najia Nasim, direktorica organizacije za ženske v Afganistanu.

V afganistanski patriarhalni družbi ekonomska odvisnost od moških in socialne stigme starše postavljajo v zelo težek položaj. Medtem ko sinovi služijo denar, nadaljujejo družinsko tradicijo in ostanejo doma, da skrbijo za stare starše, so hčere za družino pogosto le breme, piše NG.

Predvsem v družinah, kjer je več hčera kot sinov ali pa so celo samo deklice, se starši odločijo, da bodo zamenjali spol svojih otrok s kulturno prakso bacha posh in s tem razbremenili finančno breme družine. Nekateri celo verjamejo, da bo ob naslednji nosečnosti bacha posh hčer rodila dečka. 

"Za nekatere družine bacha posh ne pomeni le časti ali ugleda, ampak sploh zmožnost preživetja," so zapisali nekateri uporabniki Twitterja. Družina namreč brez moškega sploh ne more imeti dohodka, saj ženske ne smejo delati.

Bacha posh lahko uveljavljajo vse ugodnosti moškega spola

"Ta tradicija družini omogoča, da se izogne socialni stigmi, ki je povezana s tem, da nima otrok moškega spola. Bacha posh dekleta gredo lahko same v trgovino, v šolo spremljajo svoje sestre, se zaposlijo, sodelujejo v športnih disciplinah in prevzamejo katerokoli drugo vlogo moškega v družbi," je povedala Nasimova.

Čeprav točen izvor prakse še vedno ni znan, ta postaja čedalje bolj prepoznavna.

Bacha posh traja samo do pubertete, potem življenje pogosto postane pekel

Dekleta kot dečki uživajo številne pravice, ki jih sicer ne bi, ko enkrat pridejo v puberteto, pa morajo spet sprejeti ženski spol. Tu pa nastane problem, poroča National Geographic.

V zavetišču za ženske v Kabulu se srečajo vsaj z dvema primeroma bacha posh na leto, delo s temi dekleti pa je še posebej težko, pravi Nasimova. Te ženske je zaznamovalo nadlegovanje, poniževanje, izolacija od skupnosti, a kljub temu večina noče začeti življenja kot ženska. 

Prepovedi, ki jim jih določa spol, zelo težko sprejmejo: naučiti se morajo živeti pod burko, kuhati za svoje družine ter se v družbi obnašati veliko bolj neopazno in skromno. 

 

 

A post shared by Lovina Primadica (@primadica) on

"Ko odrastejo, se zavejo, da ne bodo mogle biti večno v vlogi moškega, nihče pa jih ne sprejme v vlogi deklet," njihovo stisko pojasnjuje Nasimova. "Gre za represijo, ignoriranje ženske sposobnosti, talenta in pravic. Zavračanje ženskih verskih in islamskih pravic je pravzaprav žalitev za ženski spol."

Ne spreglejte