Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 7. 2016,
15.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

3

Natisni članek

David Cameron Velika Britanija Theresa May brexit

Sreda, 13. 7. 2016, 15.55

6 let, 6 mesecev

Theresa May postala nova britanska premierka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

3

Theresa May | Foto Reuters

Foto: Reuters

Danes imenovana nova britanska premierka Theresa May je v prvi izjavi po imenovanju obljubila, da se bo njena vlada borila za ohranitev enotne in izgradnjo boljše Velike Britanije ter proti neenakostim. Obljubila je oblikovanje nove, drzne in pozitivne vloge države izven EU.

"Če prihajaš iz navadne delavske družine, je življenje veliko manj varno, kot se zavedajo mnogi v parlamentu," je dejala pred rezidenco predsednika vlade na Downing Street 10. "Moje vlade ne bodo vodili interesi peščice privilegiranih, temveč vaši," je poudarila Mayeva.

Po referendumu o brexitu je Velika Britanija soočena z velikimi spremembami, ki pa jim bo kos, je poudarila. "Ko bomo odšli iz EU, si bomo ustvarili novo, drzno in pozitivno vlogo v svetu. Skupaj bomo zgradili boljšo Britanijo," je dodala.

"Verjamemo v unijo ne samo med narodi v Veliki Britaniji, ampak med vsemi našimi državljani, vsemi nami, kdorkoli smo in od koderkoli prihajamo," je še povedala Mayjeva, ki je položaj prevzela po današnjem odstopu njenega predhodnika Davida Camerona.

Boris Johnson bo novi zunanji minister Velike Britanije

Nova britanska premierka Theresa May je danes že imenovala prve člane svoje vlade. Dosedanjega zunanjega ministra Philipa Hammonda je imenovala za finančnega ministra. Dosedanji finančni minister George Osborne je izstopil iz vlade. Za zunanjega ministra je imenovala nekdanjega londonskega župana Borisa Johnsona, gorečega zagovornika brexita.

David Cameron | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ne namerava se umakniti iz javnosti

Velika Britanija bi morala biti po odhodu iz Evropske unije tako blizu povezavi, kot je le lahko, je v zadnjem nagovoru pred britanskim parlamentom pred svojim odstopom danes poudaril britanski premier.

Na vprašanja o njegovi poti v prihodnje je odvrnil, da se ne namerava umakniti iz javnosti, je pa zavrnil namigovanja, da bi lahko prevzel vodenje legendarne avtomobilistične oddaje Top Gear ali postal selektor angleške nogometne reprezentance. Pripomnil je, da se to "sliši celo bolj zahtevno" kot vodenje vlade.

Po zadnjem nastopu v parlamentu je Cameron požel bučen aplavz poslancev iz vrst konservativcev.

Juncker britansko premierko pozval k čimprejšnjemu začetku pogovorov o izstopu Otoka iz EU

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je novo britansko premierko Thereso May pozval k čimprejšnjemu začetku formalnih pogovorov o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije. V pismu Mayjevi je izpostavil, da je britanski referendum o izstopu iz unije vzpostavil nove razmere, ki jih bosta morali Velika Britanija in EU čim prej nasloviti.

Zaželel ji je tudi veliko uspeha pri delu. Tudi nemška kanclerka Angela Mekel je dejala, da se veseli sodelovanja z novo predsednico britanske vlade. "Britanski strani bomo pustili, da sedaj sprejme svoje odločitve," so sporočili iz kabineta nemške kanclerke. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk pa je Mayjevi ob imenovanju čestital. Zapisal je, da se veseli plodnega sodelovanja z njo in ji izrekel dobrodošlico v Evropskem svetu.
Ne spreglejte