Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2011,
15.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

davek

Četrtek, 1. 9. 2011, 15.17

8 let

Davek na finančne transakcije med prioritetami Bruslja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je predstavil prednostne naloge komisije za letošnjo jesen.

Med drugim je napovedal, da bo komisija še pred novembrskim vrhom skupine G20 predložila predlog evropskega davka na finančne transakcije, ki naj bi bil eden od proračunskih virov za naslednji večletni finančni okvir EU.

"Sprejeli smo ukrepe, ki bodo imeli velik učinek" "Poletje je bilo delovno. In jesen, ki je pred nami, bo še naprej zahtevala intenzivno delo," je povedal Barroso. "Nedavni pretresi na finančnih trgih so imeli neizogibne posledice za realno gospodarstvo. Čeprav ni nobene čarobne palice, ki bi lahko to krizo pripeljala do takojšnjega konca, mislim, da smo sprejeli daljnosežne ukrepe, ki bodo imeli velik učinek. Zdaj potrebujemo hitro in učinkovito uveljavitev teh ukrepov. Ključna je implementacija," je bil odločen.

Med nujnimi tudi sveženj za okrepitev gospodarstva Med prednostnimi področji je poleg evropskega davka na finančne transakcije izpostavil tudi nujnost dokončnega sprejetja zakonodajnega svežnja za okrepitev gospodarskega upravljanja, ki jo je komisija predložila junija lani, o njej pa se trenutno usklajujejo Evropski parlament in članice EU.

Voditelje držav članic območja evra je pozval k čim prejšnjemu zaključku postopkov, potrebnih za implementacijo julijskega dogovora, vezanega na povečanje fleksibilnosti začasnega mehanizma za stabilnost evra (EFSF).

Banke z občutno boljšo kapitalsko ustreznostjo Glede dokapitalizacije evropskih bank je šef komisije dejal, da je Evropa na tem področju delovala odločno. "Naše banke imajo v tem trenutku občutno boljšo kapitalsko ustreznost, kot so jo imele pred šestimi meseci, po julijskih stresnih testih pa smo sprejeli dodatne ukrepe. Odločeni smo, da bomo ta proces dokončali," je zagotovil.

"Skrajno pomembno je, da Grčija uresniči reforme" Barroso je izpostavil tudi pripravo novega programa finančne pomoči Grčiji, ki bo vključeval sodelovanje zasebnega sektorja. "Trenutno skupaj z Evropsko centralno banko in Mednarodnim denarnim skladom preverjamo, kako Grčija uresničuje program finančne pomoči. Skrajno pomembno je, da Grčija uresniči reforme, o katerih smo dosegli dogovor," je opozoril prvi mož komisije.

Ne spreglejte