Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 7. 2020,
7.37

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,30

3

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 ZDA

Petek, 10. 7. 2020, 7.37

3 leta, 9 mesecev

Število okužb strmo narašča, bolnišnice ponekod povsem polne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,30

3

koronavirus | Foto Reuters

Foto: Reuters

Okužbe z novim koronavirusom so v ZDA v četrtek naraščale v 41 od 50 zveznih držav. Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa so v državi potrdili že skupno 3,1 milijona primerov okužbe, zaradi covid-19 je umrlo 133.195 ljudi. V četrtek so potrdili rekordnih 65.500 novih okužb, umrlo je še 900 bolnikov, poroča STA.

21:08

Po svetu 228 tisoč okužb

18:49

V Italiji porast novih okužb

  • 21:08

    Po svetu 228 tisoč okužb

    Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes objavila, da so po svetu v zadnjih 24 urah zabeležili rekordna 228.102 primera nove okužbe z novim koronavirusom. Največje povečanje novih okužb so potrdili v ZDA, Braziliji, Indiji in Južni Afriki. Predhodno je WHO tovrstni rekord zabeležil 4. julija, ko so po svetu potrdili 212.326 novih okužb.

    Število smrti zaradi covida-19 po svetu medtem po podatkih WHO ostaja stabilno. Zaradi bolezni, ki jo povzroča sars-cov-2, umre približno 5000 bolnikov s covidom-19 na dan, poroča na spletni strani Reuters. (STA)

  • 19:41

    WHO: Virus še lahko spravimo pod nadzor

    Močan izbruh novega koronavirusa je še vedno moč spraviti pod nadzor, je danes ocenil prvi mož Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Število okužb po svetu se je sicer v zadnjih šestih tednih več kot podvojilo.

    "Obstajajo številni primeri z vsega sveta, ki kažejo, da je moč epidemijo, tudi če je zelo intenzivna, imeti pod nadzorom" je v izjavi za medije danes dejal Tedros in pri tem kot primere navedel Španijo, Italijo in Južno Korejo.

    Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa so doslej po svetu potrdili več kot 12,3 milijona okužb z virusom sars-cov-2. Ozdravelo je 6,5 milijona ljudi. Zaradi covida-19 je umrlo 555.977 bolnikov. Na prvih treh mestih po številu okužb so ZDA, Brazilija in Indija. ZDA in Brazilija sta tudi prvi dve državi z največ smrtnimi primeri zaradi covida-19, sledi jima Velika Britanija.

    Uradno je bilo diagnosticiranih več kot 12 milijonov primerov, od katerih jih je vsaj 6,5 milijona danes ozdravljenih.

    V primeru ponovnega pojavljanja primerov je treba "hitro ukrepati", je vztrajala Maria Van Kerkhove, ki je pri WHO pristojna za covid-19, je pozvala k hitremu ukrepanju ob pojavu novih primerov novega koronavirusa. Direktor WHO za izredne razmere Michael Ryan pa je pristojne v posameznih državah pozval, naj hitro odkrijejo vire okužb, da bi se tako izognili zaprtju celotnih držav. (STA)

  • 18:49

    V Italiji porast novih okužb

    V Italiji ostaja število smrti zaradi covida-19 stabilno, so pa v slovenski zahodi sosedi v zadnjih 24 urah zabeležili porast novih okužb z novim koronavirusom, in sicer 276, dan prej 229. Zaradi covida-19 je umrlo 12 bolnikov, enako kot dan prej. Kot je sporočilo italijansko ministrstvo za zdravje, so skoraj polovico vseh novih okužb z novim koronavirusom potrdili v Lombardiji, in sicer 135.

    V Italiji je od začetka pandemije zaradi covida-19 skupno umrlo 34.938 ljudi. Trenutno imajo na Apeninskem polotoku 13.428 aktivnih okužb in v bolnišnicah 844 bolnikov s covidom-19, od tega 65 na intenzivni negi. V domači karanteni je 12.519 ljudi, okrevalo pa je 194.273 ljudi, ki so bili okuženi. Vse skupaj se je okužilo 242.639 ljudi.

    V Lombardiji, žarišču epidemije covida-19 v Italiji, so v zadnjih 24 urah zabeležili šest smrti zaradi covida-19, skupno doslej 16.736.

    Vlada v Rimu je konec januarja zaradi epidemije razglasila šestmesečne izredne razmere in jih namerava sedaj podaljšati do konca leta, kar bo italijanski vladi omogočalo, da lahko še naprej sprejema nujne ukrepe za zajezitev virusa. (STA)

  • 13:24

    V Veliki Britaniji odpravljena karantena za več deset držav

    Velika Britanija je z današnjim dnem odpravila obvezno 14-dnevno karanteno za potnike iz več deset držav, med njimi številnih evropskih. Karantena tako ni več obvezna za ljudi iz Španije, Francije, Italije, Nemčije in Belgije, medtem ko za Slovenijo ostaja. Srbijo je uradni London zaradi slabe epidemiološke slike tik pred zdajci umaknil s seznama.

    Na seznamu 75 držav in britanskih čezmorskih ozemelj na primer tudi ni ZDA in Kitajske, so pa na njem med drugim vse tri sosede Slovenije.

    Kot izhaja iz seznama, objavljenega na strani britanske vlade, se ta uradno nanaša le na Anglijo, a po poročanju britanskega BBC z nekaj izjemami, ki zadevajo predvsem Škotsko, velja za celotno Veliko Britanijo. Škotska namreč še naprej vztraja pri obvezni 14-dnevni karanteni za potnike iz držav s slabšo epidemiološko sliko, kot jo ima sama, med katerimi je npr. Španija. STA

Okužbe naraščajo predvsem na jugu in zahodu ZDA, kjer so maja prvi začeli odpravljati ukrepe proti širjenju novega koronavirusa. Kalifornija ima zdaj le še nekaj več kot 100 tisoč okužb manj kot New York (399.500 okužb), kjer se je epidemija umirila. Za Kalifornijo (skupno 298 tisoč okužb) pa so okužbe najbolj narasle v Teksasu (233.700) in na Floridi (232.700). Najbolj pa naraščajo v Arizoni, ki ima od omenjenih držav najmanjše število prebivalcev, vendar že 113 tisoč okužb in več kot 2.000 mrtvih.

london velika britanija
Novice Britanci presenetili: Hrvaška varna, Slovenija ne

Guvernerji zveznih držav tam, kjer tega do zdaj še niso storili, prebivalcem odrejajo nošenje zaščitnih mask v javnosti. Od petka bo to obvezno tudi v Kentuckyju, kjer so do zdaj našteli le 18 tisoč primerov okužbe in 612 smrti. V Arizoni so v četrtek potrdili 75 smrti zaradi covid-19, v bolnišnicah je 3.437 ljudi, od tega 575 na ventilatorjih, poroča STA.

Na Floridi več bolnišnic povsem polnih

Florida je ena redkih držav, ki ne objavlja števila hospitaliziranih bolnikov, vendar je do zdaj več kot 50 bolnišnic priznalo, da imajo že zapolnjene kapacitete za intenzivno nego. V četrtek so na Floridi prijavili 120 smrti, kar je največja dnevna rast do zdaj, skupaj pa je umrlo že več kot 4.000 ljudi.

Primeri okužb in smrti opazno naraščajo med drugim tudi v Georgii in Južni Karolini. V New Yorku, kjer je do zdaj umrlo 32.283 ljudi, pa so ob 65.564 testih v četrtek potrdili le 584 okužb, umrlo pa je osem ljudi, poroča STA.

Kaj se bo zgodilo s Trumpovo konvencijo?

Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters Naraščanje okužb je začelo skrbeti tudi republikance, ki jih je do zdaj predvsem zanimalo okrevanje gospodarstva. Vse manj je navdušenja nad idejo predsednika ZDA Donalda Trumpa o izvedbi glavnega dela nacionalne predvolilne konvencije konec avgusta v Jacksonvillu na Floridi, potem ko mu je Severna Karolina odrekla zagotovilo, da bo lahko ob prejemu predsedniške nominacije napolnil dvorano, poroča STA.

Trump je sklepni del konvencije nato preselil na Florido, vendar zdaj resno razmišlja o pobudi, da bi vse skupaj potekalo raje na prostem. Že najmanj pet republikanskih zveznih senatorjev je zagotovilo, da jih na konvencijo ne bo, odsvetujejo jo zdravniki in duhovniki, nekaj prebivalcev Jacksonvilla, med njimi lastniki lokalov, pa je vložilo tožbo proti konvenciji.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Kayleigh McEnany je sicer v sredo zagotovila, da je vse v redu, priprave potekajo v skladu z načrti, Trump pa se veseli udeležbe na konvenciji, ki bo povsem varna. Demokrati so že pred tedni sporočili, da bo njihova konvencija v Wisconsinu skoraj v celoti virtualna.

Tudi začasna predsednica Bolivije okužena s koronavirusom

Bolivijska začasna predsednica Jeanine Anez je v četrtek sporočila, da so pri njej s testom potrdili okužbo z novim koronavirusom. Kot je zatrdila, se sicer dobro počuti in bo še naprej delala od doma oziroma v samoizolaciji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V video posnetku, objavljenem na Twitterju, je 53-letnica še pojasnila, da se bo po 14-dnevni karanteni znova testirala.

V zadnjih dneh so bili pozitivni na koronavirus kar štirje člani njene vlade, predsednica senata Eva Copa pa je v sredo preventivno odšla v samoizolacijo. Anezova se je, kot je pojasnila, testirala prav zato, ker je bilo v zadnjem času v njeni neposredni okolici toliko okuženih.

koronavirus | Foto: Reuters Foto: Reuters

V Avstraliji zaradi širjenja koronavirusa nove omejitve pri vstopu v državo

V Avstraliji bodo s ponedeljkom prepolovili število tistih, ki se dnevno lahko vrnejo v državo, ukrep pa je po besedah premierja Scotta Morrisona potreben zaradi zaskrbljujočih razmer v Melbournu, kjer se novi koronavirus še naprej hitro širi. V zvezni državi Viktorija so v zadnjem dnevu potrdili rekordno število novih okužb, poroča STA.

V prizadevanjih, da bi zajezili hitro širjenje novega koronavirusa v drugem največjem avstralskem mestu Melbournu, se bo od ponedeljka v državo dnevno lahko vrnilo le 4000 avstralskih državljanov ali tujcev s stalnim prebivališčem, je napovedal avstralski premier Morrison.

Ne spreglejte