Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 6. 2016,
7.05

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Donald Trump Hillary Clinton volitve v ZDA 2016

Torek, 7. 6. 2016, 7.05

7 let, 7 mesecev

Clintonova osvojila nominacijo, republikanci kritizirajo Trumpa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Hillary Clinton | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hillary Clinton je v ponedeljek zvečer zbrala zadostno število delegatov, ki jo bodo konec julija na konvenciji v Philadelphii potrdili za predsedniško kandidatko demokratske stranke.

Clintonovo je za zmagovalko najprej razglasila tiskovna agencija AP, ki je naštela 2.383 zbranih delegatov, natanko toliko, kolikor je potrebnih za osvojitev nominacije. S svojimi izračuni so nato pohiteli še preostali ameriški mediji in televizija CNN je naštela enega delegata več. Njen nasprotnik Bernard Sanders poraza še ni priznal, vendar mu po današnjih volitvah v šestih zveznih državah ne bo preostalo drugega.

Sanders sicer lahko dela težave in vztraja, da ne bo priznal poraza, vse dokler se ne konča konvencija, vendar nima argumentov. Clintonova je na volitvah osvojila tri milijone glasov več od njega in skoraj 300 delegatov več. Osvojila je 29 držav in ozemelj, Sanders pa 21. Tudi če danes osvoji vse države, je ne bo prehitel, ne po delegatih ne po številu glasov volivcev.

Donald Trump v vse večjih težavah

Republikanski nasprotnik Clintonove Donald Trump pa je v vse večjih težavah zaradi napadov na sodnika latinskoameriškega rodu.

Iz Bele hiše prihajajo signali, da bo predsednik Barack Obama danes podprl Clintonovo, demokrati pa so pomirjeni zaradi njenih ostrih napadov na Trumpa v zadnjih dneh. Ti so republikancu očitno prišli do živega bolj kot njegovi napadi nanjo. Clintonova je secirala njegove izjave glede zunanje politike, Trump pa je odgovoril, da bere s teleprompterja in ne deluje predsedniško.

Največjo jamo si sam koplje z napadi na v Indiani rojenega zveznega sodnika Gonzala Curiela, ki odloča v tožbi udeležencev njegovega nepremičninskega tečaja, imenovanega Trumpova univerza. Ljudje zahtevajo vračilo denarja, ker se niso ničesar naučili, Trump pa trdi, da so bili z univerzo vsi zadovoljni. Še preden je sodnik karkoli odločil, ga je Trump napadel, da je zaradi mehiškega rodu pristranski.

Po opozorilih, naj neha, je Trump napade še okrepil in dejal tudi, da bi bili muslimanski sodniki nepošteni do njega. Clintonova je s tem dobila novo orožje za napad in v ponedeljek dejala, da Trumpu v ZDA v tem primeru ne smejo soditi niti ženske, druge manjšine, invalidi in drugi, ki jih je do zdaj užalil.

Ne spreglejte