Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 10. 2015,
7.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

demokrati republikanci ZDA volitve

Sreda, 14. 10. 2015, 7.10

8 let

Clintonova: Edward Snowden mora v zapor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hillary Clinton je na prvem televizijskem soočenju predsedniških kandidatov ameriške demokratske stranke napadla svojega največjega tekmeca Bernieja Sandersa.

Nekdanja prva dama ZDA in zunanja ministrica je Sandersu, senatorju iz Vermonta, očitala, da ni dovolj odločen glede pravice do nošenja orožja (Sanders je leta 2005 glasoval za ukrepe, ki dajejo proizvajalcem orožja imuniteto pred sodbami), sama pa prisegla, da se bo lotila proizvajalcev orožja, ki se uporablja v množičnih streljanjih. Eno takšnih je bilo pred dnevi v Oregonu.

Sanders pozval k politični revoluciji množice Sanders Clintonove ni napadal. Ko je prišlo na vrsto neizogibno vprašanje o njenem zasebnem strežniku elektronske pošte v času vodenja State Departmenta, je Sanders dejal, da je Američanom res dovolj poslušanja o njeni elektronski pošti, in dvorana je zaploskala. Clintonova se je strinjala in se Sandersu zahvalila, voditelji soočenja pa so bili prisiljeni zamenjati temo.

Sanders je požel velik aplavz, ko je pozval k politični revoluciji množice. Dejal je, naj pride na volitve in s tem izniči vpliv milijarderjev, ki skušajo kupiti volitve za svoje kandidate. Večjih razlik med kandidati glede glavnih vprašanj, ki zanimajo volivce, sicer ni bilo.

Clintonova še ne bi takoj legalizirala marihuane Vsi so za reforme kazenskega sistema, zaščito pravic temnopoltih pred policijskim nasiljem, brezplačno zdravstvo, višje plače, pravice priseljencev, reformo finančnega sistema in kaznovanje bankirjev, ki ogrozijo družbo s tveganji in pohlepom, ter zmanjšanje stroškov za študij, pri čemer gre Sanders najdlje z uvedbo brezplačnega visokega šolstva. Clintonova meni, da bi morali mladi spoznati, kaj pomeni delati, in sofinancirati lastno šolanje.

Sanders poudaril pomembno delo Snowdna Clintonova še ne bi takoj legalizirala marihuane, za nekdanjega sodelavca Agencije za nacionalno varnost Edwarda Snowdna pa je dejala, da bi moral v zapor. Tudi nekdanji guverner Marylanda Martin O'Malley je menil podobno in dodal, da se Snowden ne bi smel zateči po zaščito k Vladimirju Putinu. Sanders, ki je v nekaterih ključnih državah hud tekmec Clintonove, je poudaril, da je Snowden v ZDA opravil pomembno delo, ko je ZDA obvestil o tem, da vlada zbira osebne podatke.

Na soočenju sta sodelovala še nekdanji senator iz Virginije Jim Web in nekdanji senator iz Rhode Islanda Lincoln Chafee, ki pa nista opozorila nase. Soočenja v Las Vegasu se ni udeležil podpredsednik Joe Biden, ki še razmišlja, ali bo kandidiral. Njegovi podporniki so upali, da se bo pojavil v zadnji minuti.

Ne spreglejte