Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 8. 2012,
9.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Čile

Sreda, 15. 8. 2012, 9.05

8 let

Čilski študentje v protestu proti šolskemu sistemu zavzeli srednje šole

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Čilski študentje so danes zavzeli srednje šole in ovirali promet v glavnem mestu Santiago. S protestom pa želijo doseči reformo šolskega sistema, ki še zdaj ni bolj dostopen revnim.

Več sto študentov se je uprlo čilski vladi in od nje zahtevalo reformo šolskega sistema. Študentje so v upanju, da jih bo čilska vlada vzela resno zavzeli kar nekaj srednjih šol v prestolnici, hkrati pa ovirali promet. Na pomoč so priskočile polno opremljene policijske enote, ki so iz nekaterih srednjih šol že pregnale protestnike, najmanj sedem srednjih šol pa še vedno ostaja v rokah razjarjenih študentov.

Zavzetje srednjih šol pa je le stopnjevanje protestov in bojkotov, ki so jih že pretekli teden že izvajali študentje, ki protestirajo proti privatizaciji šolstva, ki je bila uvedena med diktaturo generala Augusta Pinocheta. Študentje so podobne proteste izvedli že pred letom dni, takrat pa jim je vlada obljubila izboljšanje njihovega stanja, vendar so od takrat izboljšanje občutili le redki študentje.

Protestniki trdijo, da se je sistem le malo spremenil, saj je dobra izobrazba družinam z nižjimi dohodki še vedno nedostopna. Reforma šolskega sistema je takšnim družinam ponudila le večji nabor javnih šol, ki pa se občutno razlikujejo od privatnih šol. Pri vsem tem pa so na udaru tudi čilske banke, ki naj bi posameznikom ponujala študentska posojila z višjo obrestno mero, kot si jo lahko številni Čilenci sploh privoščijo.

Vlada ne bo zagotovila brezplačnega šolanja

Nič ne kaže, da se bo predsednik države Sebastián Piñera vdal zahtevam protestnikov. Predsednik je že razkril, da ne namerava radikalno spremeniti šolskega sistema, vendar je predlagal, da bi vlada namenila milijardo ameriških dolarjev za štipendije in, da bi znižala obrestne mere študentskih posojil s šest odstotkov na dva odstotka. Študentje pa so prepričani, da to ne bo dovolj. Harald Beyer, minister za šolstvo, pa je še prilil olje na ogenj, ko je napovedal, da vlada nikoli ne bo zagotovila brezplačnega šolstva, saj je prepričana, da bi s takšno politiko le nazadovali.

"Morali smo tako ukrepati, saj je med nami veliko jeznih študentov. Do takšnih razmer pa je prišlo zaradi neučinkovitega dialoga z vlado, ki nam ni podala nikakršnih odgovorov. Arogantnost šolskega ministra pa je tudi eden od vzrokov za to, da so študentje zavzeli srednje šole. Podobne ukrepe načrtujemo naslednji teden," je povedal Gabriel Boric, predsednik študentske federacije čilske univerze.

Protesti se stopnjujejo

Pretekli teden je več tisoč študentov zavzelo ulice, da bi protestirali proti plačljivemu šolstvu, nekateri izmed njih pa so naredili še korak dlje in začeli uničevati okolico. Protestniki so namreč zažgali tri mestne avtobuse, kasneje pa je policija aretirala kar 75 protestnikov. Vlada je takoj obsodila proteste, vendar ni popustila zahtevam študentov, ki so prepričani, da se bo šolski sistem spremenil le, če bodo regulirali zasebno šolstvo in ta ne bo deloval le zaradi dobička.

Sicer pa podpora predsedniku vztrajno pada, zaradi protestov pa je postal najmanj priljubljen predsednik od leta 1990.

Ne spreglejte