SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Če nočete zamujati, se izognite kitajskim letališčem

3

termometer

 | Foto:
Letališča na Kitajskem se pri točnosti letov odrežejo najslabše na svetu. Prav tako se v primerjavi s svojimi tekmicami slabo odrežejo kitajske letalske družbe, kaže raziskava.

Na dnu seznama večjih svetovnih letališč je po točnosti pekinško mednarodno letališče. Junija je od tam le 18,3 odstotka letal poletelo točno. Okoli 42 odstotkov letov iz Pekinga je ob tem imelo 45 ali več minut zamude, kaže raziskava ameriške informacijske službe FlightStats.

Prav vsa kitajska letališča s porazno točnostjo Drugo najslabše je mednarodno šanghajsko letališče Hongqiao. Junija je bilo tam točnih le pičlih 24 odstotkov odhodnih letov, medtem ko je imelo letališče pred šestimi meseci 38,9-odstotni delež točnih odhodov.

Prav nobenemu od kitajskih letališč, katerih podatke je pregledal FlightStats – vključno z letališči Guangzhou, Kunming, Nanjing in Chengdu – ni uspelo zagotovili vsaj 50-odstotne točnosti poletov. Med azijskimi letališči sta se sicer kot tisti z najmanj zamudami izkazali letališče v Osaki (95,88 odstotka) ter letališče Haneda v Tokiu (95 odstotkov točnih poletov).

V Evropi najboljše amsterdamsko letališče Po točnosti najboljša severnoameriška letališča so Honolulu (86,29 odstotka), Vancouver (86,18 odstotka) in Salt Lake City (85,55 odstotka). V Evropi pa so na vrhu lestvice najbolj točnih Amsterdam (83,52 odstotka), München (83,35 odstotka) ter Dunaj (82,15 odstotka).

Poleg letališč so se v primerjavi s tekmicami slabo odrezale tudi kitajske letalske družbe. V povprečju so večje svetovne letalske družbe junija pravočasno odpravile 75,85 odstotka letov (šteje 15-minutno okno), medtem ko je bila maja točnost 80,70-odstotna. Šest večjih letalskih družb – South African, Gulf Air, ANA, Japan Airlines, Finnair in Tyrolean Airways – je pravočasno opravilo več kot 90 odstotkov svojih letov. Medtem je kitajska družba China United Airlines točnost pokazala le v 27 odstotkih vseh letov. Veliko zamud je bilo tudi pri Air China in China Southern.

Manjše letalske družbe bolj točne Sicer pa so se pri točnosti najbolje izkazale manjše letalske družbe. V severnoameriški regiji je bila najboljša Hawaiian Airlines (92,2 odstotka poletov brez zamud), v Evropi pa so bile najboljše Binter Canarias (99,41 odstotka), Malmö Aviation (95,56 odstotka) in KLM Cityhopper (93,6 odstotka). V Aziji je bila najuspešnejša družba Air Busan (96,77 odstotka).

Časnik South China Morning Post sicer ugotavlja, da je slab rezultat kitajskih letališč posledica pretiranega vojaškega nadzora nad zračnim prostorom in slabega urbanega načrtovanja. Časnik poudarja, da je kakih 80 odstotkov kitajskega zračnega prostora rezerviranega za vojaško uporabo, medtem ko za večino drugih držav velja ravno obratno.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin