SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Cameron o smrti Thatcherjeve: Izgubili smo veliko voditeljico

1

termometer

"Kraljica je bila užaloščena ob vesti, da je umrla baronica Thatcherjeva. Njena Visokost bo poslala zasebno sožalno pismo družini," se je na smrt Margaret Thatcher odzvala Buckinghamska palača.

Britanski premier David Cameron je ob vesti na Twitterju zapisal: "Z veliko žalostjo sem sprejel novico o smrti Lady Thatcherjeve. Izgubili smo veliko voditeljico, veliko predsednico vlade in veliko Britanko." Cameron bo prekinil svoje srečanje z voditelji EU-ja v Španiji in se še danes vrnil nazaj v Veliko Britanijo, so sporočili iz Downing Streeta.

Cameron je zaradi smrti nekdanje premierke skrajšal obiska v Španiji in Franciji ter naj bi se vrnil v domovino, so sporočili z Downing Streeta, kjer so britansko zastavo v znak žalovanja spustili na pol droga.

Cameronov namestnik, liberalni demokrat, Nick Clegg je železno lady opisal kot "eno ključnih figur moderne britanske politike". Dejal je, da so bila v javnosti mnenja o njej, ko je vodila vlado, deljena, a danes ji vsi priznavajo "moč osebnosti in radikalnost njene politike".

John Major, ki jo je leta 1990 nasledil na čelu vlade, pa jo je označil za "resnično silo narave". Londonski župan Boris Johnson je dejal, da bo spomin na Thatcherjevo živel še dolgo po tem, ko bodo pozabljene sive obleke današnjih politikov.

Nekdanji laburistični premier Tony Blair je Thatcherjevo označil za "zelo veliko politično osebnost". "Zelo malo voditeljem je uspelo spremeniti ne le politično pokrajino svoje države, temveč tudi sveta. Margaret je bila taka voditeljica. Njen globalni učinek je bil ogromen," je ocenil Blair.

Manj hvale na njen račun pa so izrekli britanski rudarji, med katerimi je v 80. letih minulega stoletja postala osovražena, potem ko se je sprla s sindikati in ni želela popustiti njihovim zahtevam. Generalni sekretar zveze rudarjev v Durhamu David Hopper je njeno smrt označil za "velik dan" in izrazil veselje, da jo je preživel.

"Povsem je sovražila delavski razred in imam zelo bridke spomine na njena dejanja," je dodal. Rudarji so poleg tega omenili možnost, da bodo na dan njenega pogreba priredili demonstracije.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je Thatcherjevo označil za veliko državnico, "ki bo v spominu ostala tako zaradi svojih prispevkov skupnemu evropskemu projektu kot tudi zadržkov do njega". Poudaril je še, da je bila vodilna v prizadevanjih za to, da so se evropski družini pridružile države Srednje in Vzhodne Evrope.

Železna lady je bila znana po svojem zadržanem stališču do tesnejšega evropskega povezovanja. Znana je tudi njena izjava, da "želi nazaj svoj denar", s katerim je Veliki Britaniji v finančnih pogajanjih v okviru EU zagotovila znameniti rabat.

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz pa je poudaril, da je pokojna nekdanja britanska premierka zaznamovala britansko in evropsko politično življenje. Dejal je, da je vsem, tudi tistim, ki se z njo niso strinjali, dokazala, da je politika še vedno lahko sila sprememb.

Nekdanji poljski predsednik in šef sindikata Solidarnost, ki je pripomogel k padcu komunizma na Poljskem, Lech Walesa je poudaril, da je Thatcherjeva z ameriškim predsednikom Ronaldom Reaganom in papežem Janezom Pavlom II. pomembno prispevala k padcu komunizma v Evropi.

Zadnji voditelj Sovjetske zveze Mihail Gorbačov, ki se je ob koncu hladne vojne s Thatcherjevo večkrat sestal, pa je dejal, da je bila velika političarka in briljantna osebnost, ki bo ostala zapisana v zgodovini. Dejal je tudi, da je bila ženska, katere beseda je imela težo.

Nekdanji ameriški državni sekretar Henry Kissinger je medtem Thatcherjevo označil kot "pogumno osebnost". "Ni mislila, da je njeno delo poiskati kompromis, temveč da je njena služba imeti prepričanja," je dejal Kissinger, ki je leta 1973 prejel Nobelovo nagrado za mir.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin