Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
16. 12. 2015,
7.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

republikanci soočenje ameriške volitve

Sreda, 16. 12. 2015, 7.04

7 let, 12 mesecev

Bush Trumpu: Z žalitvami ne boš postal predsednik

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na zadnjem letošnjem soočenju republikanskih kandidatov za predsedniško nominacijo sta bila v ospredju nacionalna varnost in terorizem.

V prvem soočenju po napadih v Parizu in Kaliforniji sta se glede nadzora in imigracijske politike najostreje spopadla senatorja Ted Cruz in Marco Rubio.

Kandidati so poudarjali strah pred terorizmom v ZDA. Na dan debate, ki jo je iz Las Vegasa prenašala televizijska hiša CNN, so v Kaliforniji zaradi teroristične grožnje zaprli vse šole. Vendar pa se republikanci niso strinjali glede tega, koliko vladnega nadzora je sprejemljivega in kako končati državljansko vojno v Siriji.

"Če teroristi ponovno napadejo, bo prvo vprašanje, zakaj potem nismo vedeli in zakaj napada nismo ustavili," je dejal Rubio in s tem napadel Cruza, ki je glasoval za omejitev pravice do vladnega nadzora.

Bush napadel Trumpa Edini, ki se je lotil Donalda Trumpa - v anketah mu še vedno najbolje kaže -, je bil Jeb Bush. "Ne bo ti uspelo, da bi do predsedniškega položaja prišel z žaljenjem vse povprek," je sin in brat dveh nekdanjih predsednikov zabrusil milijarderju. Bush, ki je pred začetkom kampanje veljal za tihega favorita, uživa le majhno podporo.

Ko je Trump branil svoj poziv k bombardiranju družin pripadnikov IS, ga je Bush prekinil: "To je še en primer pomanjkanja resnosti. Ideja, da je to rešitev, je preprosto nora. Nobenega smisla nima."

"Ne govorimo o veri, govorimo o varnosti" Trump se je na začetku branil zaradi svoje izjave, da bi morali prepovedati muslimanom vstop v ZDA. "Ne govorimo o veri, govorimo o varnosti," je poudaril Trump. Edini, ki se je dotaknil Trumpove sporne izjave o muslimanih, je bil senator Lindsey Graham, ki se je opravičil ameriškim muslimanom: "Žal mi je. Ne predstavlja nas."

"Trump je razglasil vojno proti islamu in teroristi Islamske države (IS) bi od veselja najraje plesali po ulicah, če ne bi prepovedali plesa. Muslimane potrebujemo na svoji strani," je še dejal Graham, ki kot edini predlaga napotitev kopenskih enot v Irak in Sirijo za boj proti IS.

Demokrati bodo imeli svoje soočenje v soboto zvečer, nova soočenja obeh strank pa bodo sledila januarja, preden se februarja v zvezni državi Iowa začnejo t. i. primarne volitve. Stranki bosta svoja kandidata uradno nominirali poleti, Američani pa bodo naslednika Baracka Obame volili novembra.

Ne spreglejte