Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 1. 2022,
12.35

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

1

Natisni članek

ZDA izročitev sodišče Julian Assange

Ponedeljek, 24. 1. 2022, 12.35

2 leti, 2 meseca

Britansko sodišče Assangeu dovolilo pritožbo glede izročitve ZDA na vrhovno sodišče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

1

julian assange | Assange je v priporu že od leta 2019, čeprav je vmes odslužil kazen zaradi kršenja pogojev pogojnega izpusta. | Foto Getty Images

Assange je v priporu že od leta 2019, čeprav je vmes odslužil kazen zaradi kršenja pogojev pogojnega izpusta.

Foto: Getty Images

Višje sodišče v Londonu je danes odločilo, da se ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange lahko pritoži na odločitev glede izročitve ZDA na britansko vrhovno sodišče. Sodišče je s tem ugodilo prošnji Assangeevih odvetnikov za predložitev zadeve najvišji sodni instanci v državi.

Višje sodišče je danes odobrilo prošnjo Assangeovih odvetnikov, da primer njegove izročitve ZDA predložijo vrhovnemu sodišču v povezavi s pravnimi vprašanji, ki so "splošnega javnega pomena" in bi jih omenjeno sodišče lahko obravnavalo.

Današnja odločitev pomeni, da lahko Assange zaprosi najvišje sodišče v državi za obravnavo njegovega primera in za zdaj odloži kakršno koli izročitev iz Združenega kraljestva, poroča britanski BBC.

Morisova: Še naprej trpi

Assangeova zaročenka Stella Moris je današnjo odločitev sodišča označila za zmago, a hkrati opozorila, da "smo še daleč od tega, da bi dosegli pravico v tej zadevi, saj je Julian še vedno zaprt". "Vse dokler ta primer ne bo opuščen, dokler Julian ne bo izpuščen, Julian še naprej trpi," je pred poslopjem sodišča izjavila Morisova, ki ima z Assangeom dva majhna otroka.

ZDA želijo soditi Assangeu zaradi objave strogo tajnih vojaških dokumentov v zvezi z vojnama ZDA v Iraku in Afganistanu. Avstralcu v primeru obsodbe grozi do 175 let zapora.

Sodnica pred letom dni zavrnila zahtevo za njegovo izročitev

Assangeovi odvetniki so konec decembra vložili pritožbo, da bi dosegli obravnavo primera na vrhovnem sodišču, s čimer so danes uspeli.

Sodniki so ob današnji odločitvi navedli, da sami Assangeu ne priznavajo pravice do pritožbe na vrhovnem sodišču, da pa ima ustanovitelj WikiLeaksa pravico nadaljevati pravni spor na vrhovnem sodišču, ki bo odločalo o tem, ali bo zadevo prevzelo v obravnavo.

Predstavnica Novinarjev brez meja v Londonu Rebecca Vincent je odločitev sodišča pozdravila. Primer Assangea ima posledice za svobodo tiska povsod po svetu in zasluži si, da se ga obravnava pred vrhovnim sodiščem, je dejala. Ameriško vlado je znova pozvala, naj umakne tožbo proti Assangeu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Britanska sodnica je januarja lani zavrnila ameriško zahtevo za njegovo izročitev, ker da zaradi pogojev, ki bi ga čakali v zaporu v ZDA, obstaja tveganje, da bi storil samomor. Odvetniki ameriške vlade so se nato pritožili in uspeli. V pritožbi je Washington navajal, da sodnica ni dala zadostne teže drugim strokovnim pričanjem o Assangeevem duševnem stanju.

Assange je v priporu že od leta 2019, čeprav je vmes odslužil kazen zaradi kršenja pogojev pogojnega izpusta. Pred tem je sedem let preživel na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, da bi se izognil izročitvi Švedski zaradi obtožb o posilstvu, ki so jih medtem že opustili.

Julian Assange
Novice Izročitev Assangea: velika zmaga za Američane
Branko Masleša
Novice Sodni svet: Masleša naj celovito pojasni nejasnosti glede diplome in pravosodnega izpita
Ne spreglejte