Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 6. 2024,
15.20

Osveženo pred

2 tedna, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

orožje služba avtomatska puška incident Velika Britanija Mehika veleposlanik

Sobota, 1. 6. 2024, 15.20

2 tedna, 4 dni

Britanski veleposlanik Jon Benjamin zaradi incidenta s puško ostal brez položaja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Britanski veleposlanik v Mehiki Jon Benjamin | Uradna spletna stran britanske vlade navaja, da je bil Benjamin "veleposlanik Združenega kraljestva v Mehiki med letoma 2021 in 2024". | Foto gov.uk

Uradna spletna stran britanske vlade navaja, da je bil Benjamin "veleposlanik Združenega kraljestva v Mehiki med letoma 2021 in 2024".

Foto: gov.uk

Britanska vlada je odpustila veleposlanika v Mehiki Jona Benjamina, potem ko se je v javnosti pojavil posnetek, na katerem v lokalnega uslužbenca tamkajšnjega veleposlaništva meri avtomatsko puško. Vlada v Londonu je sporočila, da so proti veleposlaniku sprejeli ustrezne ukrepe, danes poročajo tuje tiskovne agencije.

Benjamin je bil ob incidentu na službeni poti v dveh mehiških zveznih državah, kjer so močni narkokarteli, ko je v vozilu, v katerem je potoval, v uslužbenca uperil puško, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP razkril britanski časnik Financial Times. Časnik je po navedbah vira, ki ni želel biti imenovan, še zapisal, da so veleposlanika kmalu po incidentu v aprilu odstavili s položaja.

Videoposnetek je na družbenem omrežju X objavil anonimni uporabnik

Tiskovni predstavnik britanskega zunanjega ministrstva je za AFP izjavil, da so seznanjeni z incidentom in da so ustrezno ukrepali, ni pa potrdil, da so Jona Benjamina odpustili. Uradna spletna stran britanske vlade sicer navaja, da je bil Benjamin "veleposlanik Združenega kraljestva v Mehiki med letoma 2021 in 2024".

Videoposnetek, ki naj bi prikazoval incident, je na družbenem omrežju X objavil anonimni uporabnik. Posnetek kaže trenutek, ko Benjamin v šali usmeri orožje proti zadnjemu delu vozila. Obraz potnika na zadnjem sedežu, ki ga Financial Times opisuje kot lokalnega uslužbenca veleposlaništva, je bil zamegljen.

"V kontekstu vsakodnevnih umorov, ki jih v Mehiki zagrešijo preprodajalci drog, se upa šaliti," je uporabnik zapisal ob videoposnetku in se pritožil tudi zaradi domnevnega slabega ravnanja z osebjem veleposlaništva. V tej latinskoameriški državi, katere velike predele nadzorujejo skrajno nasilni narkokarteli, je po navedbah AFP vsak dan ubitih približno 80 ljudi.

Klemen Boštjančič
Novice Plače javnih uslužbencev bodo z junijem višje
Evropski parlament Strasbourg
Novice V Evropskem parlamentu nove preiskave v povezavi z ruskim vmešavanjem
Zelenski in Biden
Novice Nemčija in ZDA Ukrajini odobrile uporabo dobavljenega orožja za napade na Rusijo
Ne spreglejte