Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 12. 2020,
17.42

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

Velika Britanija nagovor božič Elizabeta II.

Petek, 25. 12. 2020, 17.42

3 leta, 3 mesece

Britanska kraljica: To leto nas je v številnih pogledih zbližalo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24
Kraljica Elizabeta II. | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanska kraljica Elizabeta II. je danes v tradicionalnem božičnem nagovoru pohvalila državljane za "izjemno soočanje z izzivi letošnjega leta". "Leto, ki je nujno zahtevalo, da smo narazen, nas je v številnih pogledih zbližalo," je dejala britanska kraljica.

V nagovoru narodu, ki so ga ob 15. uri predvajali britanski mediji, je britanska kraljica Elizabeta II. spomnila, da ljudje različnih veroizpovedi letos zaradi epidemije novega koronavirusa ne morejo obeleževati svojih praznikov tako, kot so vajeni. Za mnoge so letošnji prazniki čas skrbi, žalosti in pogrešanja ljubih oseb, čeprav si ponavadi ravno v tem času najbolj želimo objema ali stiska roke. "Če tako čutite, vedite, da niste sami. Moje misli in prošnje so z vami," je dejala Elizabeta II.

V nastalih razmerah britanska kraljica vidi tudi pozitivne plati. "Po vsej skupnosti narodov so moji družini in meni dajale navdih zgodbe ljudi, ki prostovoljno pomagajo v svojih skupnostih, pomagajo tistim, ki so v stiski," je dejala 94-letna monarhinja. Še posebej se je zahvalila mladim in zdravstvenim delavcem. "Tisti v prvih vrstah nam osvetljujejo pot ob podpori izjemnih dosežkov sodobne znanosti, in dolgujemo jim hvaležnost," je dodala.

Pfizer cepivo
Novice V Italiji prva pošiljka cepiva. Tovornjake spremljajo karabinjerji.

Kraljica s soprogom prvič po več desetletjih ni odpotovala v Sandringham

Tudi kraljica in njen soprog, britanski princ Filip, sta morala letos spremeniti načrte za praznike in tako praznujeta božič na gradu Windsor na zahodu Londona brez drugih članov družine. Po pisanju STA prvič po več desetletjih nista odpotovala na posestvo Sandringham na vzhodu Anglije, kjer je kraljeva družina ponavadi preživljala ta praznik.

Ponavadi se je več sto navdušencev zbralo ob njihovi poti v cerkev k božični maši, a zaradi epidemije in sprejetih ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni covid-19 je bil ta obred letos odpovedan. Prav tako so odpovedali vse obiske. Princ Charles in njegova soproga Camilla naj bi praznike preživela v Gloucestershireu, princ William in njegova soproga Kate pa v podeželski koči Amner Hall, ki je nekaj kilometrov oddaljena od Sandringhama.

Ne spreglejte