Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 7. 2014,
10.01

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Recep Tayyip Erdogan volitve zabava

Ponedeljek, 28. 7. 2014, 10.01

7 let, 12 mesecev

Brezplačna zabava za volilni glas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nočni klub v Nemčiji za glas Erdoganu ponuja brezplačno letno članstvo.

Kupovanje volilnih glasov v Evropi ni želena predvolilna praksa, čeprav se v nekaterih državah dogaja tudi to. Nočni klub v Nemčiji pa je nemške oblasti postavil pred dilemo. Glasove kupuje za volitve v drugi državi.

V klubu Taksim v Bochumu na zahodu Nemčije, ki se mimogrede oglašuje kot ''največji evropski turški zabaviščni klub'', so očitno goreči podporniki trenutnega turškega premierja Recepa Tayyipa Erdogana. Erdogan bo na bližajočih turških predsedniških volitvah kandidira za predsednika, v klubu pa so se odločili, da bodo volivce spodbudili pri odločitvi, koga voliti.

Na svoji spletni strani so objavili oglas, da je Erdogan primeren ''novi predsednik nove Turčije'' in naj vsi glasujejo zanj. Kdor bo to storil, na volišču kot dokazno gradivo fotografiral volilni listek in fotografijo poslal v klub, bo dobil enoletno brezplačno članstvo v klubu.

Poleg tega za 9. avgust, dan pred volitvami, obljubljajo noro celonočno zabavo z najboljšim turškim popom, housom in hip hopom. Turški državljani zunaj države lahko sicer volijo med 31. julijem in 3. avgustom.

Prvič na volitve tudi diaspora Sicer je letos prvič, da bodo lahko na turških volitvah sodelovali tudi Turki, ki živijo v tujini. Volilno pravico ima 2,7 milijona Turkov v tujini, kar je skoraj pet odstotkov vseh volilnih upravičencev, volili pa bodo v 52 državah. Večina med njimi seveda v Nemčiji.

Eden od razlogov, da so tokrat volitve omogočili tudi v tujini, je, da ima Erdogan med Turki v tujini precej večjo podporo kot doma, kjer je zapleten v korupcijske obtožbe. Kljub temu analitiki pričakujejo njegovo zmago.

Ogorčeni nemški politiki Podpora nočnega kluba Erdoganu je nenavadna vsaj zaradi dveh stvari. Kot predan musliman Erdogan ne pije alkohola, v nočnem klubu pa ga seveda prodajajo. Prav tako turški predsednik ni ljubitelj plesa. Tudi zato so na nekaterih turških portalih namenoma napisali seznam alkoholnih pijač, ki jih prodajajo v klubu, češ pravi podporniki Erdogana ne bi ponujali vseh teh alkoholnih zvarkov.

Nemški politiki so nemudoma po objavi poziva reagirali. ''To ni v skladu z demokratičnimi standardi in je nezakonito,'' je za Westdeutsche Allgemeine Zeitung dejal član Socialnih demokratov Sardar Yüksel, sicer turškega porekla. Ostra je bila tudi Christian Haardt iz nemških Krščanskih demokratov, češ da je to ''očiten poziv k kupovanju glasov, ki ga morajo oblasti preveriti''.

Lastnik od alkohola živi Lastnik kluba Ibrahim Demircan za oglas na njegovi spletni strani krivi lokalno oglaševalsko agencijo in jim napoveduje tožbo: ''Živim od prodaje alkohola in 95 odstotkov mojih gostov je proti Erdoganu,'' je dejal za Westdeutsche Allgemeine Zeitung: ''Moral bi biti popolnoma nor, da bi objavil tako ponudbo. Predstavljajte si, da se pri meni oglasi 10.000 ljudi, ki bodo volili za Erdogana – saj bi bankrotiral!'' Obljublja, da bo poziv takoj, ko se vrne v Nemčijo, umaknil s strani. Trenutno namreč praznuje bajram v Turčiji.

Serdar Yüksel pa meni, da so to le izgovori ter da je lastnik kluba znan simpatizer islamsko-konservativnega okolja vladajoče turške stranke. ''Poleg tega sploh ni nič novega, da turške stranke kupujejo glasove v tujini,'' je dejal in dodal: ''V devetdesetih letih so turške politične stranke izseljencem celo plačevale letalske karte v Turčijo, da so lahko glasovali za njih.''

Vladajočo stranko AK pa je kot goljufivo označil tudi nasprotnih Erdogana na predsedniških volitvah Ekmeleddin İhsanoğlu, skupni kandidat sekularnih strank. Na srečanju z uredniki turških medijev je dejal, da ''se bo stranka AK gotovo zatekla k goljufanju, tako kot na lokalnih volitvah 30. marca. A predsedniške volitve se bodo gotovo končale 10. avgusta''. Prepričan je namreč, da bo prav on zmagal že v prvem krogu volitev.

Ne spreglejte