Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 3. 2013,
12.24

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Brazilija zdravnica umor

Sreda, 27. 3. 2013, 12.24

3 leta, 6 mesecev

Brazilska zdravnica naj bi usmrtila 300 pacientov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Direktorica brazilske bolnišnice je obtožena za smrt sedmih pacientov, oblasti pa sumijo, da je odgovorna za smet še okoli 300 bolnikov, ki naj bi jim ob pomoči osebja prekinila dovod kisika.

Virginia Soares de Souza, direktorica bolnišnice v mestu Curitiba, je zelo bolnim pacientom, priključenim na aparate, prekinila dovod kisika ali pa jim v kri vbrizgavala smrtonosne doze zdravil za sproščanje mišic, piše v obtožnici. Motiv za zdaj ni znan.

Direktorico so aretirali prejšnji mesec skupaj s še tremi zdravniki in medicinsko sestro, ki so obtoženi kot sokrivi. De Souzeva na sodišču, kjer ji sodijo za umor sedmih ljudi, trdi, da ni kriva.

Vodja preiskovalcev brazilskega ministrstva za zdravje trdi, da ima trdne dokaze o umoru še 20 pacientov in da obstaja resen sum o umoru v še skoraj 300 primerih. "Vsi pacienti so prejemali isti preparat, nato pa so umrli," je povedal Mario Lobato in dodal, da so bili nekateri med njimi pri zavesti, ko jih je de Souzeva ubijala.

Prva prijava, da se v bolnišnici v Curitibi dogaja nekaj sumljivega, je na naslov brazilskega varuha človekovih pravic prišla pred letom dni, nato pa je bila sprožena obsežna preiskava. Brazilska javnost je bila ogorčena zaradi počasnega dela policije, sol na rane pa je pomenila odločitev sodišča, da de Souzevo in njene sodelavce do konca sodnega procesa izpusti na prostost. Odvetnik direktorice sicer zagotavlja, da bo obramba dokazala upravičenost vsakega postopka de Souzeve.

Če bo potrjeno, da je de Souzeva odgovorna za smrt okoli 300 pacientov, se bo direktorica bolnišnice povzpela na vrh seznama serijskih morilcev med zdravniki po številu žrtev. Trenutno ima neslavni rekord britanski zdravnik Harold Shipman, ki je bil leta 2004 obsojen zaradi umora 15 pacientov, odgovoren pa naj bi bil za smrt še okoli 260 drugih.

Ne spreglejte