Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 4. 2013,
8.29

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Džohar Carnajev napad Boston

Četrtek, 25. 4. 2013, 8.29

3 leta, 8 mesecev

Bostonska bombaša sta nameravala preostale bombe sprožiti v New Yorku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Newyorški župan Michael Bloomberg je na novinarski konferenci dejal, da sta brata Carnajev nameravala preostala eksplozivna sredstva sprožiti na znamenitem Times Squaru.

Bloomberg je po poročanju medijev dejal, da je Džohar Carnajev, ki je preživel policijski lov in se zdravi v bolnišnici, preiskovalcem ameriškega urada FBI povedal, da sta se z bratom "spontano" odločila, da bo New York njuna naslednja tarča. Ugrabila voznika, ki naj bi ju odpeljal v New York Policijski načelnik Raymond Kelly je novinarjem dejal, da sta imela brata pripravljen še en ekonomlonec in še pet drugih eksplozivnih teles. "Osumljenec in njegov pokojni brat sta se nameravala odpeljati v New York in detonirati eksplozivna telesa na trgu Times Square," je dejal Bloomberg, Kelly pa je dodal, da sta v ta namen ugrabila nekega voznika, ki bi ju s svojim avtomobilom pripeljal na kraj naslednjega bombnega napada. V vozilu premalo goriva "Načrt jima je spodletel, ko sta ugotovila, da vozilo ugrabljenega moškega nima dovolj goriva. Moškega sta prisilila, da se je ustavil na bencinski črpalki," je še dejal Kelly, ki je povedal, da je vozniku nato uspelo pobegniti ter obvestiti policijo. Ta je nato prestregla oba brata v ukradenem vozilu, nato pa sta se začela lov in strelski obračun, v katerem je starejši brat izgubil življenje, poroča BBC.

Carnajev na terorističnem seznamu 18 mesecev pred napadom Sicer pa ameriški mediji poročajo, da je bil 26-letni Tamerlan Carnajev že leto in pol na seznamu terorističnih osumljencev zvezne vlade, kar bo zagotovo sprožilo kongresne preiskave. Po poročanju Washington Posta naj bi bil Tamerlan Carnajev, ki je bil ubit na begu pred policijo, že 18 mesecev uvrščen na seznam teroristov, s katerim upravlja glavna ameriška protiteroristična agencija. Nacionalni protiteroristični center je Carnajeva na seznam uvrstil na zahtevo Cie leta 2011, potem ko so jo ruske oblasti obvestile, da postaja vse bolj radikalen in namerava odpotovati čez lužo.

Podatkovna zbirka, ki jo upravlja nacionalni protiteroristični center, je tako velika, da naj bi zaradi tega Carnajeva spregledali. Če se informacija izkaže za resnično, bodo republikanski kongresniki veseli političnega darila za napade na Belo hišo, nič bolj prizanesljivi pa ne bodo niti demokrati, še posebej tisti, ki morajo prihodnje leto spet pred volivce.

Starša osumljencev se bosta vrnila v ZDA Starša osumljencev za bostonski napad, Anzor in Zubeidat Carnajev, sta vse od trenutka, ko je postalo znano, da sta njuna sinova Džohar in Tamerlan odgovorna za eksploziji na bostonskem maratonu, sodelovala z ameriškimi oblastmi. Starša pa naj bi tudi pristala na to, da se vrneta v ZDA, da bi odgovarjala na morebitna nova vprašanja preiskovalcev.

Anzor Carnajev je že večkrat izrazil željo, da se želi v ZDA vrniti takoj, ko bo mogoče. Carnajeva sicer živita v ruski republiki Dagestan. Ameriški preiskovalci pa so odpotovali v Dagestan, kjer so najprej zaslišali mater osumljencev. "Med razgovorom smo ugotovili, da bomo starša pripeljali v ZDA, s tem pa se strinjata," je neimenovani policijski vir izjavil za rusko tiskovno agencijo RIA Novosti. Starša obeh osumljencev Anzar in Zubejdat pa se bosta v ZDA vrnila tudi zato, da prevzameta Tamerlanovo truplo, ki ga nameravata pokopati v Rusiji.

Carnajevo bi lahko ob prihodu aretirali Vendar pa bi imela po pisanju medija Russia Today lahko Zubejdat težave ob vrnitvi v ZDA, saj se lani ni pojavila na sodnem zaslišanju. Zubejdat Carnajeva je bila namreč obtožena, da je iz veleblagovnice Lord & Taylor ukradla blago v vrednosti 1600 ameriških dolarjev. Oblasti ne izključujejo možnosti, da jo bodo morali aretirati.

Ozadje pokojnika pa preiskuje tudi ruska policija, ki želi odkriti, ali se je med obiskom nekdanje domovine povezal z islamskimi skrajneži, vendar pa mati osumljencev še vedno zatrjuje, da sta njena sinova nedolžna. "Kar se je zgodilo, je grozno, vendar vem, da moja sinova nista imela nič pri tem. Vem, saj sem mati. Veste, poznam svoje otroke. Moji otroci se nikoli ne bi vpleti v kaj takšnega," je spregovorila za Russia Today.

Eksploziji sproženi na daljavo Associated Press pa poroča, da sta bili eksploziji sproženi na daljavo, bombi pa nista bili najbolj kakovostne izdelave. Po poročanju Telegrapha naj bi bili eksploziji sproženi s pomočjo daljinca za upravljanje otroških avtomobilov, vendar za zdaj še ni jasno, ali je Džohar preiskovalcem že povedal, kako sta ju sprožila. Džohar pa je razkril, da sta navodila za pripravo bombe našla na spletu, natančneje na spletni strani Al Kaidine revije Inspire, kjer sta bila objavljena dva članka. Prvi z naslovom Naredite bombo v kuhinji svoje mame, v katerem je glavno orodje za bombo ekonomlonec, drugi pa govori o tem, da je najlažje zajeti največ žrtev na športnih prireditvah. Bombe, ki so narejene iz ekonomlonca, pogosto uporabljajo v Afganistanu, Indiji, Nepalu in Pakistanu.

Ne spreglejte