Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 1. 2018,
8.19

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Boris Johnson Švica

Petek, 26. 1. 2018, 8.19

6 let, 3 mesece

Boris Johnson potomec najbolj znane švicarske mumije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Boris Johnson | Foto Reuters

Foto: Reuters

Švicarski strokovnjaki so po več desetletjih razvozlali identiteto najbolj znane švicarske mumije - baselske mumije. Ob tem so ugotovili, da je znan tudi njen potomec - britanski zunanji minister Boris Johnson, so sporočili iz prirodoslovnega muzeja v Baslu. Johnson je že izrazil ponos, da je potomec znane mumije.

Mumificirane ostanke ženske so našli leta 1975 med obnovitvenimi deli v gotski cerkvi Barfüsser v Baslu. Kasneje so ugotovili, da gre za posmrtne ostanke Anne Catharine Bischoff, pastorjeve žene, ki je živela med letoma 1719 in 1787 v Baslu.

Ob pomoči zgodovinskih dokumentov, paleoantropologov in vzorcev DNK so raziskovalci zdaj prišli do presenetljivega odkritja. Ugotovili so, da je britanski zunanji minister Johnson njen "prapraprapraprapravnuk".

Iz njenega prsta na nogi jim je uspelo pridobiti DNK

To so ugotovili po tem, ko so pred dvema letoma našli zgodovinske dokumente, ki so kazali na mogoče povezave med mumificiranim truplom in omenjeno pastorjevo ženo. Nato so začeli iskati njene še žive potomce, da bi izvedli genetske poskuse s pomočjo vzorcev sline.

Strokovnjaku Albertu Zinku, ki se je proslavil leta 1991 z raziskavami mumije Ötzi, ki so jo našli na alpskem ledeniku, je iz njenega prsta na nogi uspelo pridobiti DNK. Čeprav sta samo dva od njenih sedmih otrok preživela, ena od dveh hčerk pa ni imela otrok, je raziskovalcem uspelo najti njene potomce, ki še danes živijo v Bernu. Njeno identiteto so nato na podlagi analize sline potrdili z 99,8-odstotno gotovostjo.

V njenem truplu našli visoko vsebnost živega srebra

Anna Catharina Bischoff naj bi imela sifilis, saj so v njenem truplu našli visoko vsebnost živega srebra, s katerim so do 19. stoletja zdravili sifilis. Tovrstno zdravljenje je bilo pogosto smrtonosno za bolnike, je pa v primeru bernske mumije pomagalo pri ohranitvi trupla.

Ne spreglejte