Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
24. 3. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

NPD migranti begunci Nemčija Angela Merkel Ustavno sodišče

Četrtek, 24. 3. 2016, 6.00

6 let, 7 mesecev

Bori se proti priseljencem, a prav oni so mu po nesreči prvi priskočili na pomoč

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Foto: Reuters

Močno poškodovanega nemškega politika sta iz razbitin avtomobila po prometni nesreči rešila priseljenca, ki gotovo nista vedela, da gre za gorečega nasprotnika priseljevanja.

Usoda se je kruto poigrala z 29-letnim nemškim politikom skrajno desne stranke NPD (Nacionaldemokratska stranka Nemčije), ki odkrito in glasno nasprotuje imigracijski politiki kanclerke Angele Merkel. Ko je Stefan Jagsch prejšnji teden doživel prometno nesrečo, so mu prvo pomoč nudili prav tisti, katerih prihoda ne podpira: sirski prosilci za azil.

Stranka se je Sircema kljub vsemu zahvalila za "očitno človekoljubno dejanje"

Stranka NPD se je prek svojega deželnega vodje Jeana Christopha Fiedlerja kljub svojemu ostremu nasprotovanju priseljencem Sircema, ki sta Jagschu priskočila na pomoč, vendarle zahvalila za njuno, kot so ga opisali, očitno zelo dobro človekoljubno dejanje, so danes poročali evropski mediji ob sklicevanju na krajevni časnik Frankfurter Rundschau. Svoji zahvali so pripisali, da se sam Jagsch ne spomni podrobnosti dogodka.

Prometna nesreča nemškega politika, ki odločno nasprotuje priseljevanju azilantov, se je zgodila v okrožju, kjer je ob naraščajočem nezadovoljstvu Nemcev s prihodom migrantov neonacistično usmerjena stranka NPD dobila več kot deset odstotkov glasov na krajevnih volitvah 6. marca (slika je simbolična). | Foto: Reuters Prometna nesreča nemškega politika, ki odločno nasprotuje priseljevanju azilantov, se je zgodila v okrožju, kjer je ob naraščajočem nezadovoljstvu Nemcev s prihodom migrantov neonacistično usmerjena stranka NPD dobila več kot deset odstotkov glasov na krajevnih volitvah 6. marca (slika je simbolična). Foto: Reuters

 Jagsch je na cesti med krajema Altenstadt in Büdingen izgubil nadzor nad vozilom in trčil v drevo. Mimoidoča Sirca sta huje poškodovanega Jagscha, ki je bil še vedno pripet z varnostnim pasom in ves čas ostal pri zavesti, izvlekla iz razbitin in mu nudila ustrezno prvo pomoč še pred prihodom tamkajšnjih rešilcev, so poročali predstavniki büdingenških gasilcev. Takoj za nesrečo sta namreč mimo prizorišča pripeljala dva kombija s 16 prosilci za azil iz Sirije in dva izmed njih sta ponesrečencu nemudoma priskočila na pomoč.

V tem kraju dobili dobro desetino glasov, a je usoda stranke v rokah ustavnega sodišča

Nesreča se je zgodila v okrožju, kjer je ob naraščajočem nezadovoljstvu Nemcev s prihodom migrantov neonacistično usmerjena stranka NPD dobila več kot deset odstotkov glasov na krajevnih volitvah 6. marca. V Büdingenu je tudi edino zavetišč za begunce, ki ga je Nemčija vzpostavila ob prihodu več kot milijona migrantov predvsem iz Sirije, Iraka in Afganistana.

Nemško ustavno sodišče presoja o parlamentarni zahtevi za prepoved stranke NPD, ki jo je kanclerka Merklova opisala kot nedemokratično, ksenofobično, antisemitsko in protiustavno.  | Foto: Reuters Nemško ustavno sodišče presoja o parlamentarni zahtevi za prepoved stranke NPD, ki jo je kanclerka Merklova opisala kot nedemokratično, ksenofobično, antisemitsko in protiustavno. Foto: Reuters

Jagsch, ki je bil na omenjenih volitvah nosilni kandidat stranke NPD prav v okrožjih Altenstadt in Büdingen, še vedno okreva v krajevni bolnišnici, so sporočili iz njegove stranke. Stranka NPD je do zdaj po Nemčiji organizirala več shodov proti prihodu beguncev, nemško ustavno sodišče pa presoja o parlamentarni zahtevi za prepoved stranke NPD, ustanovljene leta 1964, ki jo je kanclerka Merklova opisala kot nedemokratično, ksenofobično, antisemitsko in protiustavno.

Ne spreglejte