Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 11. 2015,
13.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Bogomil Ferfila Angela Merkel begunci migranti

Četrtek, 19. 11. 2015, 13.48

8 let

Bogomil Ferfila: Angela Merkel je izgubila stik z realnostjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nemško kanclerko Angelo Merkel bo verjetno odstavila lastna stranka, in sicer zaradi njenega premočnega premika na levo, je prepričan politolog Bogomil Ferfila.

Migrantski val, ki prek Balkana drvi v smeri Nemčije, lahko usodno vpliva tudi na prihodnost še nedolgo tega najmočnejše evropske voditeljice, nemške kanclerke Angele Merkel. S Ferfilo, ki je prepričan, da bi morala Merklova odstopiti, smo se med drugim pogovarjali o tem, kakšna bo prihodnost nemške kanclerke in kako končati migrantsko-begunski val.

Bo Merklova doživela podobno usodo kot Thatcherjeva? Kot poudarja Ferfila, je 4. septembra letos, ko je Merklova vrata Nemčije na stežaj odprla beguncem in migrantom, dejal, da je Merklova izgubila stik z realnostjo ali pa je s svojim povabilom želela povečati svoje možnosti za Nobelovo nagrado za mir oziroma za prevzem funkcije generalne sekretarke OZN. Kot meni politolog, bi bilo demokratično, da bi Merklova zaradi svojega povabila odstopila.

Ferfila je tudi prepričan, da obstajajo podobnosti med Merklovo in usodo, ki jo je doživela nekdanja britanska premierka, železna lady Margaret Thatcher. "Thatcherjeva je izgubila stik z realnostjo, ko je obdavčila tudi najrevnejše Britance, zato se je je znebila lastna stranka, kar se bo verjetno zgodilo tudi Merklovi. Če je bil pri Thatcherjevi opazen premočen premik na desno, gre pri Merklovi za premočan premik na levo."

Zmedena nemška koalicija, ki vleče na obe strani Kot pravi Ferfila, je v nemški vladajoči črno-rdeči koaliciji prava zmeda. Ne eni strani sta Merklova in socialdemokratski podkancler Sigmar Gabriel, na drugi strani pa CSU Horsta Seehoferja in krščanskodemokratska ministra, notranji minister Thomas de Maiziere in finančni minister Wolfgang Schäuble. Za nameček Gabriel igra dvojno igro – po eni strani sodeluje v koaliciji, po drugi pa si pripravlja teren za morebitni prevzem kanclerske funkcije po prihodnjih volitvah.

Notranji minister de Maiziere je zagovornik ostrejše begunske politike, saj bi sirskim beguncem dal le enoletno dovoljenje za bivanje v Nemčiji, hkrati pa bi uvedel dveletno prepoved združevanje družinskih članov. Ob tem Ferfila opozarja, da lahko begunci zaradi tega postanejo potencialna nevarnost, saj bi lahko islamisti sirske begunce v Nemčiji izsiljevali z grožnjami, da bodo ubili njegove družinske člane, ki so ostali v domovini.

Lahko nestabilna Nemčija zamaje stabilnost Evrope? Lahko se tudi zgodi, da bo bavarska CSU potegnila ministre iz vlade, kar pomeni konec nemške velike koalicije. Po besedah Ferfile odstop Merklove verjetno napoveduje težave v Nemčiji, kar je nevarno za Evropo, saj je močna in urejena Nemčija pogoj za stabilnost Evrope.

Glede migrantskega vala Ferfila meni, da gredo stvari v to smer, da se bo migrantski val slej ko prej ustavil. "Morda se bo – odvisno od dogodkov v Nemčiji – ustavil, še preden bo prišla zima, mora bo zima ustavila pot prek Grčije, ostajajo pa še druge kopenske povezave. Postavitev ograje lahko razumemo v kontekstu tega. Slovenska ambasadorka v Nemčiji gotovo obvešča našo vlado, da gredo zadeve po klancu navzdol in da se bo Nemčija prej ali slej zaprla."

Zakaj je Turčija glavna težava Verjetno je tudi Nemcem vse bolj jasno, da bodo vsi begunci, ki so prišli v Nemčijo, ostali pri njih. Verjetno bo odpor, ki je zdaj seveda še narasel, povzročil tudi to, da bo Nemčija dvignila roke od premestitve 160 tisoč beguncev. Nemčija bo prej ali slej zaprla svoje meje, napoveduje Ferfila. Dodaja, da je popolno nenadzorovano prehajanje mej, pri čemer tudi Slovenija ni opravila identifikacije migrantov v skladu z evropskimi pravil, nesprejemljivo.

Glavni težavi zunanje meje EU sta grška meja in to, da Turčija noče sprejemati zavrnjenih beguncev oziroma migrantov. Vprašanje je torej, kako Turčijo prepričati, da bi te migrante sprejela nazaj, pravi Ferfila.

Angeli in teroristi O beguncih in migrantih, ki prihajajo v Evropo, Ferfila pravi, da levica zagovarja stališča, da so vsi angeli, da jim moramo odpreti domove in jim dati vse, kar imamo, medtem ko desnica pravi, da so vsi teroristi. Resnica je po njegovem nekje vmes. Ferfila je prepričan, da je velika večina nesrečnih beguncev, a opozarja, da je eden od pariških napadalcev prišel iz Sirije kot begunec.

Ne spreglejte