Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 11. 2016,
7.52

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,68

3

Natisni članek

volitve v ZDA 2016 Donald Trump

Torek, 15. 11. 2016, 7.52

6 let, 7 mesecev

Hud spor v ekipi Donalda Trumpa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,68

3

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

V tranzicijski ekipi novoizvoljenega ameriškega predsednika Donalda Trumpa je prišlo do spora. Ekipo je zato že zapustil Mike Rogers, nekdanji predsednik odbora za obveščevalno dejavnost v spodnjem domu kongresa, poroča Bloomberg. 

Razlogi za hud spor so predvsem razdelitev vpliva in imenovanja na ključne položaje v predsednikovem kabinetu, med drugim tudi za področje nacionalne varnosti, poroča CNN.

Boj za moč in vpliv v prvi vrsti poteka med šefom kabineta Bele Hiše Reinceom Priebusom, strategom in višjim svetovalcem Stevom Bannonom ter možem Ivanke Trump Jaredom Kushnerjem.

Bodo Trumpovi otroci dobili dostop do tajnih podatkov?

Trump si sicer želi, da bi njegovi otroci dobili dostop do strogo zaupnih državnih skrivnosti oziroma informacij, pravi vir ameriške televizije CBS.

Trumpova hči Ivanka, njen mož Jared Kushner ter sinova Eric in Donald mlajši so v izvršnem odboru tranzicijske ekipe pod vodstvom novoizvoljenega podpredsednika ZDA Mika Pencea. Trumpova ekipa je Belo hišo zaprosila, da preveri možnost, da bi dobili dostop do strogo zaupnih podatkov, poroča CBS, a je na drugi strani vir televizije CNN to zanikal.

Ob tem CNN omenja možnost, da bi lahko bil Trumpovim otrokom omogočen dostop do tajnih podatkov, kar pa ne bi pomenilo, da bi imeli dostop do največjih državnih skrivnosti, temveč le do določenih informacij, ki so povezane z njihovim delom.

Vplivni ruski poslanec Vjačeslav Nikonov, predsednik parlamentarnega odbora za izobraževanje in znanost, je včeraj v pogovorni oddaji 60 minut na ruski televiziji Rossija 1 povedal, da bi srečanje med ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in novoizvoljenim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom lahko gostila Slovenija, domovina Melanie Trump.

Medtem Trump nadaljuje sestavljanje prihodnjega kabineta. Največ kritik pa leti na imenovanje desničarja Steva Bannona za stratega in višjega svetovalca Bele hiše. Imenovanje Reincea Priebusa na položaj šefa kabineta nove Bele hiše je bilo na drugi strani sprejeto z naklonjenostjo javnosti.

Nekdanji župan New Yorka Rudy Giuliani je glavni kandidat za novega ameriškega zunanjega ministra, poroča Reuters. 72-letni Giuliani je New York vodil med napadi 11. septembra 2001. Takrat je tesno sodeloval s takratnim ameriškim predsednikom Georgem Bushem mlajšim.

Rudy Giuliani je bil med Trumpovo kampanjo eden njegovih najglasnejših podpornikov. | Foto: Reuters Rudy Giuliani je bil med Trumpovo kampanjo eden njegovih najglasnejših podpornikov. Foto: Reuters

Prvi odkriti homoseksualec na položaju veleposlanika ZDA v ZN?

Ugiba se tudi o imenovanju Richarda Grenella na položaj veleposlanika ZDA pri ZN. Grenell je v času administracije Georgea Busha mlajšega tam delal kot tiskovni predstavnik misije ZDA in bo v primeru imenovanja prvi odkriti homoseksualec na položaju veleposlanika ZDA v ZN.

Trump naj bi tudi razmišljal o imenovanju nečakinje svojega ostrega kritika Mitta Romneyja Ronne Romney McDaniel na položaj predsednice nacionalnega odbora republikanske stranke, ki ga je do zdaj zasedal Priebus. Nečakinja nekdanjega predsedniškega kandidata republikancev zdaj vodi stranko v državi Michigan.

Ne spreglejte