Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
22. 2. 2017,
14.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

11

Natisni članek

Vladimir Putin vohuni cia John Schindler Mike Flynn Donald Trump

Sreda, 22. 2. 2017, 14.26

6 let, 6 mesecev

Bodo strmoglavili Trumpa in ga vrgli v zapor?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

11

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prve dneve Trumpovega predsednikovanja je zaznamovala zlasti vojna med novo administracijo in obveščevalno skupnostjo. Lahko ameriške obveščevalne službe strmoglavijo Trumpa?

Donald Trump in njegovi sodelavci so pod drobnogled ameriških obveščevalnih krogov prišli že pred lanskimi predsedniškimi volitvami, ko so se v javnosti pojavile prve informacije o tem, da naj bi ruski predsednik Vladimir Putin s hekerskimi napadi na strežnik demokratske stranke in elektronske pošte Johna Podeste poskušal očrniti demokratsko predsedniško kandidatko Hillary Clinton in tako Trumpu omogočiti zmago na volitvah.



Pricurljali podatki o domnevnih moskovskih prostitutkah

Prvi javni spopad med novoizvoljenim predsednikom Trumpom in ameriško obveščevalno skupnostjo, tj. ameriškimi obveščevalnimi službami, je izbruhnil v začetku letošnjega leta, ko so v javnost prišle informacije, da naj bi imela Rusija obremenjujoče podatke o Trumpu. 

Ameriški obveščevalci naj bi informacije o Trumpu in moskovskih prostitutkah, ki so se pozneje izkazale za lažne, dobili od nekdanjega britanskega agenta tajne službe MI-6, ki so ga za preiskavo Trumpa najeli njegovi politični nasprotniki. Podatki so iz ameriških obveščevalnih služb nato pricurljali v medije.

Trump primerjal delovanje Cie z delovanjem nacistov

Trump se je jezno odzval in je ameriške obveščevalne službe obtožil, da so dopustili uhajanje informacij, njihovo delovanje pa primerjal z nacizmom.

Prevod: Obveščevalne službe ne bi smele nikoli dopustiti, da te lažne novice pricurljajo v javnost. Zadnji strel proti meni. Ali živimo v nacistični Nemčiji?

A Trump se je zmotil. To ni bil zadnji strel obveščevalnih krogov proti njemu. Dvanajstega januarja letos je kolumnist Washington Posta David Ignatius, ki velja za novinarja z dobrimi viri med ameriškimi obveščevalci, razkril, da se je Trumpov svetovalec za nacionalno varnost Mike Flynn 29. decembra lani pogovarjal z ruskimi veleposlanikom v ZDA Sergejem Kisljakom.

Je Flynn kršil Loganov zakon?

Ta pogovor se je zgodil po tem, ko je odhajajoči predsednik ZDA Barack Obama proti Rusiji zaradi domnevnih hekerskih napadov uvedel dodatne sankcije in izgnal ruske diplomate. 

S tem pogovorom, ki so ga posneli ameriški obveščevalci, naj bi Flynn kršil tako imenovani Loganov zakon iz leta 1799, ki prepoveduje nepooblaščenim ameriškim državljanom, da se pogajajo s tujo državo o zadevi, zaradi katere je ta država v sporu z ZDA. Do Trumpove inavguracije 20. januarja letos je bil Flynn namreč le običajen državljan.

Mike oziroma Michael Flynn je upokojeni general in nekdanji direktor vojaške obveščevalne službe. Flynn ni republikanec, ampak je registrirani demokrat. | Foto: Getty Images Mike oziroma Michael Flynn je upokojeni general in nekdanji direktor vojaške obveščevalne službe. Flynn ni republikanec, ampak je registrirani demokrat. Foto: Getty Images

Flynn je odstopil

Trinajstega februarja, dober mesec dni po objavi prve informacije o pogovoru z veleposlanikom Kisljakom, je Flynn, ki zagovarja sodelovanje med ZDA in Rusijo v boju proti islamskemu radikalizmu, odstopil kot Trumpov svetovalec za nacionalno varnost. Uradno zaradi tega, ker naj bi zavajal podpredsednika Mika Pencea o pogovoru s Kisljakom.

A podatki o Flynnu, ki je bil trn v peti nekaterim krogom v ameriških obveščevalnih službah, saj je zahteval njihovo reformo, niso edini podatki, ki so jih ameriški obveščevalci v prvih dnevih Trumpove administracije dali medijem.

V medijih so se znašli Trumpovi telefonski pogovori

Tako je v medije med drugim pricurljala tudi vsebina Trumpovih telefonskih pogovorov z avstralskim premierjem Malcolmom Turnbullom in mehiškim predsednikom Enriquejem Peño Nietom

Donald Trump se pogovarja po telefonu v Ovalni pisarni. Pri njem sta tudi zdaj že nekdanji svetovalec za nacionalno varnost Mike Flynn in glavni svetovalec Steve Bannon. Kot kaže, nekateri ameriški agenti izdajajo vsebino Trumpovih telefonskih pogovorov medijem. | Foto: Getty Images Donald Trump se pogovarja po telefonu v Ovalni pisarni. Pri njem sta tudi zdaj že nekdanji svetovalec za nacionalno varnost Mike Flynn in glavni svetovalec Steve Bannon. Kot kaže, nekateri ameriški agenti izdajajo vsebino Trumpovih telefonskih pogovorov medijem. Foto: Getty Images

Devin Nunes, republikanski vodja senatne komisije za nadzor obveščevalnih služb, je tako prepričan, da gre za orkestriran napad na Trumpovo administracijo in da bodo po padcu Flynna poskušali na enak način diskreditirati tudi Kellyanne Conway, Steva Bannona, Reinca Priebusa in druge člane Trumpove administracije.

Manafort in domnevni ruski agenti

Znova se obujajo tudi teze o povezavah med Trumpovimi sodelavci v volilni kampanji in ruskimi oblastmi. Tako je New York Times pred dnevi objavil članek, da naj bi se Paul Manafort, nekdanji vodja Trumpove volilne kampanje, lani srečal z ruskimi obveščevalci. 

Manafort je zanikal, da bi imel stike z ruskimi agenti oziroma z ljudmi, za katere bi vedel, da delajo za rusko obveščevalno službo, tudi New York Times je v članku zapisal, da ameriški obveščevalci niso videli nobenih dokazov o sodelovanju med Trumpovim volilnim štabom in ruskimi agenti.

Se je Trumpov svetovalec Mike Flynn ujel v past, ki jo je nastavila odhajajoča Obamova administracija? Trumpovi privrženci so tudi prepričani, da je bilo prisluškovanje Flynnu nezakonito. | Foto: Reuters Se je Trumpov svetovalec Mike Flynn ujel v past, ki jo je nastavila odhajajoča Obamova administracija? Trumpovi privrženci so tudi prepričani, da je bilo prisluškovanje Flynnu nezakonito. Foto: Reuters

Ali agentje skrivajo informacije pred predsednikom Trumpom?

Poleg uhajanja informacij iz obveščevalnih služb v Trumpu nenaklonjene medije naj bi nekateri ameriški obveščevalci Trumpu tudi prikrivali informacije. Tako je Wall Street Journal pred dnevi objavil članek, v katerem je zapisal, da v nekaterih primerih obveščevalci predsedniku Trumpu ne želijo povedati, kako so zbrali te informacije.

To početje, ki je seveda nezakonito, je takoj zanikal direktor Cie Mike Pompeo in zatrdil, da ne skrivajo informacij pred predsednikom ZDA. 

Zarota globoke države proti predsedniku ZDA?

Trumpovi privrženci že govorijo o zaroti tako imenovane globoke države (deep state), to je strankarsko-uradniškim esteblišmentom v prestolnici Washington, ki je povezan z mediji, proti zakonito izvoljenemu predsedniku ZDA.

Nekateri Trumpovi nasprotniki pa na drugi stran že skoraj navijajo za to, da bi ameriški obveščevalci zrušili demokratično izvoljenega predsednika ZDA. 

Nekateri že malce v šali pravijo, da ima Cia že dolgo zgodovino strmoglavljanja tujih vlad, zdaj pa bo prvič strmoglavila tudi ameriško. | Foto: Reuters Nekateri že malce v šali pravijo, da ima Cia že dolgo zgodovino strmoglavljanja tujih vlad, zdaj pa bo prvič strmoglavila tudi ameriško. Foto: Reuters

Atomska bomba proti Trumpu: "Umrl bo v ječi"

Tako je nekdanji analitik NSA (za to službo je delal tudi Edward Snowden) John Schindler 15. februarja v tvitu zapisal, da se ameriški agentje pripravljajo na "atomsko vojno" proti Trumpu, in namignil, da želijo nekateri obveščevalni krogi Trumpa vreči v zapor.

Prevod: Zdaj začnemo z atomsko bombo. Obveščevalna skupnost bo vojno povzdignila na novo raven. Pravkar sem dobil e-pismo prijatelja, starejšega uslužbenca obveščevalne skupnosti, ki se začne z: "Umrl bo v ječi."

Podpora državnemu udaru proti Trumpu?

Tudi Bill Kristol, vplivni predstavnik republikanskega esteblišmenta, nastrojenega proti Trumpu, je na Twitterju namignil na podporo državnemu udaru globoke države proti Trumpovi administraciji.

Prevod: Močno daj prednost normalni demokratični in ustavni politiki. Toda če se zgodi, daj prednost globoki državi pred Trumpovo državo.

Vojno ameriških agentov proti lastni vladi, ki jo je označil kot sovražnika ameriške ustave, je na družabnem omrežju podprl še en republikanec, nekdanji agent Cie in eden od lanskih kandidatov za predsednika ZDA Evan McMullin.

Prevod: Prisega pravi, da je prva dolžnost obveščevalcev, da "branijo ustavo Združenih držav pred vsemi sovražniki, tujimi ali domačimi". 

Navdušeni nad agenti, ki so se postavili proti Trumpu, so tudi privrženci demokratske stranke, na primer hollywoodski režiser Rob Reiner.

Prevod: Je samo vprašanje časa. Ta nesposobni, lažnivi, narcisoidni bedak bo padel. Obveščevalna skupnost ne bo dopustila, da bi Donald Trump uničil demokracijo.

Svarila pred mehkim državnim udarom

Toda nekateri demokratom naklonjeni novinarji svarijo pred nedemokratičnim in nezakonitim delovanjem ameriških obveščevalnih služb. Tako je v The Weeku novinar Damon Linker pozdravil Flynnov padec, a opozoril, da je ta zelo skrb zbujajoč, saj je šlo za mehki državni udar in tako imenovani politični umor, ki so ga izvedli anonimni birokrati iz obveščevalnih služb.

Naloga tako imenovane globoke države ni, da strmoglavi Flynna, morebitna nezakonita dejanja nekdanjega Trumpovega svetovalca za nacionalno varnost bi morali preiskovati člani Kongresa, še poudarja Linker.

Ne spreglejte