Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Nedelja,
18. 12. 2016,
8.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

1

Natisni članek

Frank Sinatra Burt Lancaster Denzel Washington Kirk Douglas

Nedelja, 18. 12. 2016, 8.51

6 let, 6 mesecev

Srhljiva zarota proti predsedniku ZDA

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

1

Melania Trump, donald trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zgodbe o zarotniških tujcih, ki skušajo z manipulacijami v Belo hišo pripeljati sebi podrejenega kandidata, so že bile tudi tema hollywoodskih filmov.

Strašni ruski predsednik Vladimir Putin skuša s pomočjo hekerjev očrniti Hillary Clinton in tako v Belo hišo spraviti milijarderja Donalda Trumpa. To je zgodba, ki so jo od poletja, ko so prvič prišla v javnost za Hillary neprijetna e-pisma, radi ponavljali v taboru demokratov.

Putinova lutka v Beli hiši

Hillary je tudi na enem od predsedniških soočenj newyorškemu milijarderju zabrusila, da hoče imeti Putin lutko v Beli hiši, in pri tem mislila na najslavnejšega slovenskega zeta. Potem ko so zgodbe o Putinovih hekerjih po volitvah za nekaj časa prenehale, so se spet pojavile v zadnjih dnevih, tik pred 19. decembrom, ki bodo elektorji oddali svoje glasove.

Mandžurski kandidat

Teorije zarote, po katerih bo ameriški predsednik le lutka v rokah tujega sovražnika, niso nič novega. V času hladne vojne po drugi svetovni vojni so glavni zarotniki postali komunisti. Leta 1959 je tako postala knjižna uspešnica roman Mandžurski kandidat (Manchurian Candidate) Richarda Condona.

Roman, ki so ga leta 1962 prenesli na filmski trak, govori o zaroti komunistične Kitajske in Sovjetske zveze, ki v času korejske vojne (1950–1953) skupino zajetih ameriških vojakov pripelje v Mandžurijo in s pomočjo psiholoških metod pranja možganov iz njih naredi speče agente. Ti po vrnitvi v ZDA hipnotizirani izpolnjujejo ukaze komunističnih agentov. Glavno vlogo v filmu igra Frank Sinatra.

Umor priljubljenega predsedniškega kandidata

Komunistični zarotniki želijo s pomočjo spečega agenta umoriti priljubljenega predsedniškega kandidata, tako da bi oblast lahko prevzel njegov podpredsednik, na videz zagreti protikomunistični senator, v resnici pa prikriti komunist (to je mandžurski kandidat iz naslova), ki bo v vodilni državi svobodnega sveta uvedel komunistično diktaturo.

Zlo ne prihaja več iz tujine, ampak se skriva v ZDA

Toda po atentatu na predsednika ZDA Johna F. Kennedyja novembra 1963 in vzponu hipijevske protikulture v drugi polovici 60. let se je v ameriški javnosti vse bolj uveljavljalo prepričanje, da pravi sovražnik svobode ne prihaja iz tujine, ampak da se pravo zlo skriva v ZDA samih. 

Namesto filmov o mračnih komunističnih zarotah, katerih niti vlečejo v tujini, so se zdaj pojavili filmi o mračnih domačih ameriških zarotnikih iz vrst vojske, obveščevalnih služb in industrijskih korporacij. 

Sedem dni v maju 

Tako sta igralski dvojec Burt Lancaster in Kirk Douglas leta 1964 posnela film Sedem dni v maju (Seven days in may), v katerem so glavni negativci ameriški zarotniki iz vojaških vrst, ki skušajo z državnim udarom vreči z oblasti predsednika ZDA, ker so prepričani, da preveč popušča Sovjetski zvezi. 

Prav tako kot film Mandžurski kandidat je tudi ta film posnet po knjižni predlogi. Lancaster igra zarotniškega generala (navdih zanj je pravi general Edwin Walker, ki ga je novembra 1961 zaradi njegovega ostrega protikomunizma odstavil Kennedy), Douglas pa polkovnika, ki se bojuje proti zaroti. 

Izvršilni ukrep

Lancaster je leta 1973 igral glavno vlogo tudi v filmu Izvršilni ukrep (Executive action), ki govori o umoru predsednika Kennedyja. Scenarije za film je napisal sloviti hollywoodski scenarist Dalton Trumbo, ki je bil v času makartizma kot komunistični simpatizer na tako imenovani črni listi, to je seznamu hollywoodskih ustvarjalcev, ki so jim prepovedali delati v filmski industriji.

Če je verjeti filmu, so se junija 1963 sestali predstavniki obveščevalnih služb, politiki in poslovneži, ki niso zadovoljni s Kennedyjem. Na sestanku skušajo zarotniki prepričati naftnega magnata, da bi podprl atentat na predsednika Kennedyja. 

   

Mandžurski kandidat 2004

Leta 1989 je padel berlinski zid, naslednje leto je razpadla Sovjetska zveza. Komunizem ni bil več nevarnost, zato ne preseneča, da v novi filmski različici Mandžurskega kandidata, ki so ga posneli leta 2004, negativci, ki perejo možgane, niso več komunisti, ampak zasebna korporacija Manchurian Global. Glavno vlogo v filmu igra Denzel Washington. Korejsko vojno v izvirniku je zdaj zamenjala zalivska vojna. 

Film o Putinovih hekerjih

Glede na zadnje zgodbe o zarotniški kibernetski vojni Putinove Rusije proti ZDA v času predsedniške kampanje ne bo presenečenje, če bo Hollywood, ki je naklonjen demokratom, to zgodbo oziroma teorijo zarote kmalu spravil tudi na filmska platna. 

Ne spreglejte