Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 5. 2024,
16.34

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,34

Natisni članek

Natisni članek

droni Arktika Rusija Norveška Andøya

Četrtek, 30. 5. 2024, 16.34

3 mesece, 3 tedne

Bo ta norveški otok postal strah in trepet Rusije?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,34
Letala A-10 na otoku Andøya | Ameriška letala A-10 v norveškem letalskem oporišču na otoku Andøya. | Foto Guliverimage

Ameriška letala A-10 v norveškem letalskem oporišču na otoku Andøya.

Foto: Guliverimage

Andøya  je norveški otok, ki leži tristo kilometrov severno od arktičnega kroga. Na njem ima Norveška vojaško letalsko oporišče, ki ga je pred leti hotela že opustiti, a si je zaradi ruskega napada na Ukrajino premislila. Zdaj norveška vlada namenja dodatna sredstva za varnost v oporišču, v katerem bodo kmalu namestili brezpilotne letalnike dolgega dosega.

"Andøya igra pomembno vlogo pri nacionalni varnosti, zavezniški obrambi in tehnološkem razvoju," je pred dnevi poudaril norveški obrambni minister Bjørn Arild Gram, ko je napovedal dodelitev 37,5 milijona norveških kron (3,2 milijona evrov) za zaščito oporišča na skrajnem severu Norveške.

Brezpilotni letalniki v arktičnem krogu

Nekdanja norveška premierka Erna Solberg je nameravala zapreti bazo na Andøyi, vendar sta obsežna invazija Rusije na Ukrajino in vse bolj napeti odnosi na severu temeljito spremenili vojaško načrtovanje v regiji, piše norveški medij Barents Observer.

Ruski ledolomilec
Novice Tako si bo Putin želel zagotoviti prevlado nad svetom

Skrajni severni otok na obali Norveškega morja je zdaj prednostno območje za norveške oborožene sile. Tako naj bi pridobila floto brezpilotnih letalnikov dolgega dosega.

Satelitska postaja za boj proti manevrirnim izstrelkom

Ti naj bi tudi zagotavljali nadzor v povezavi z naravnimi katastrofami in reševalnimi akcijami. Delovali naj bi kot del večnacionalnega zavezniškega sodelovanja, ki vključuje tudi usposabljanje, upravljanje in razvoj.

Otok Andøya, ki leži znotraj severnega tečajnika oziroma arktičnega kroga, postaja spet strateško pomemben, tako kot v času hladne vojne. Na fotografiji: vas Andenes na norveškem otoku Andøya. | Foto: Guliverimage Otok Andøya, ki leži znotraj severnega tečajnika oziroma arktičnega kroga, postaja spet strateško pomemben, tako kot v času hladne vojne. Na fotografiji: vas Andenes na norveškem otoku Andøya. Foto: Guliverimage

Na otoku bo tudi arktična satelitska postaja za boj proti sovražnim manevrirnim izstrelkom. Zgrajen bo v sodelovanju z Američani in bo prvi te vrste zunaj ZDA, še piše Barents Observer.

Ruska arktična oporišča za brezpilotne letalnike

Tudi Rusi v arktičnem krogu ne sedijo križem rok. Aprila letos je predstavnik ruskega obrambnega ministrstva za ruski časnik Izvestja dejal, da bo Rusija na arktičnem območju ob obali zgradila več vojaških oporišč za brezpilotne letalnike dolgega dosega.
Charlotte von Essen
Novice Preplah na severu Švedske zaradi ruske grožnje
Ameriški vojaki na Gotlandu
Novice Švedi so prepričani, da je ta otok Putinova vojaška Ahilova peta
Ne spreglejte