Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
25. 11. 2013,
14.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

davčna utaja

Ponedeljek, 25. 11. 2013, 14.06

8 let

Bo komisar plačal skoraj milijon evrov zaradi davčne utaje?

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Evropski komisar za trgovino Karel De Gucht se mora na sodišču v Belgiji zagovarjati zaradi utaje davkov. Belgijske oblasti od njega zahtevajo 900 tisoč evrov. Komisija mu za zdaj stoji ob strani.

Belgijske davčne oblasti od De Guchta terjajo 900.000 evrov, ker s soprogo nista pravilno prijavila 1,2 milijona evrov dobička od prodaje delnic belgijske zavarovalnice leta 2005. Omenjenih 900.000 evrov vključuje polovico neplačanega davka na dobiček od prodaje delnic ter kazen zaradi utaje davka in obresti.

Preiskava De Guchta se je začela leta 2009. Osumljen je bil notranjega trgovanja z delnicami skoraj propadle banke Fortis oktobra 2008, ko je bil belgijski zunanji minister. Nekaj ur preden je regulator ustavil trgovanje z delnicami Fortisa, sta De Guchtova žena in njen brat prodala svoje delnice. Belgijski preiskovalci so primer proti de Guchtu ovrgli zaradi pomanjkanja dokazov, so pa postali pozorni davčni inšpektorji, ki so v zbranih dokazih našli zanimive informacije, med drugim o obstoju in financiranju hiše v Italiji. S pomočjo italijanskih davčnih oblasti so ugotovili, da je delo v vili De Gucht financiral z belgijskega računa, za katerega belgijski davčni inšpektorji do tedaj niso vedeli.

"Žrtev preganjanja davčnih inšpektorjev" Leta 2011, ko so primer že skoraj opustili, se je spremenila zakonodaja, ki je po novem dacarjem omogočala dostop do podatkov o računih neposredno od bank, če obstaja sum nepravilnosti. Inšpektorji so tako na De Guchtovem skrivnem računu našli več kot milijon evrov, za katere vztrajajo, da so dobiček od prodaje leta 2005, ki ga komisar (tedaj še minister) ni nikoli prijavil.

Potem ko De Gucht belgijskih oblasti ni mogel prepričati, da bi plačal le okoli deset odstotkov kazni, se mora zdaj pred obtožbami o davčni utaji braniti na sodišču. Komisar obtožbe zavrača, češ da gre za posel iz leta 2005, ko so bila pravila za kapitalske dobičke drugačna in njegov dobiček ni bil obdavčen. Pravi, da sta z ženo žrtev preganjanja belgijskih dacarjev. Komisarjevi odvetniki trdijo, da davčne oblasti niso imele nobene pravice dostopati do De Gauchtovega bančnega računa.

(Ne)zakonit dostop do računa Belgijsko ustavno sodišče se s tem ni strinjalo. Prizivno sodišče bo naslednji mesec izreklo odločitev o tem, ali je davčni urad do De Gauchtovega bančnega računa dostopal nezakonito. Če bo odločilo, da je bil dostop nezakonit, bo zadeva zaključena, v nasprotnem primeru pa lahko Belgijci pričakujejo več mesecev zaslišanj in argumentov o tem, ali je De Gucht davčni utajevalec ali ne.

Afera o utaji davkov belgijskega komisarja, ki je med drugim pristojen za trgovinska pogajanja z ZDA, prihaja na sodišče v Gentu sedem mesecev pred evropskimi volitvami. V Evropski komisiji so ob izbruhu afere zatrdili, da ni nobene potrebe po odstopu komisarja. Obtožbe so "zasebna stvar", ki ni povezana z njegovim položajem komisarja, treba je upoštevati načelo nedolžnosti, dokler ni dokazana krivda, so dejali.

Še primeren za komisarja? Hkrati so zavrnili primerjave med De Guchtom in komisarjem z Malte Johnom Dallijem, ki je lani oktobra moral odstopiti zaradi obtožb o vpletenosti v tobačno afero. Kljub temu se številni sprašujejo, ali je De Gucht še primeren za komisarja, saj je boj proti utaji davkov ena od političnih prioritet EU.

Ne spreglejte