Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 7. 2018,
6.38

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,44

71

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Borut Pahor volitve 2018

Četrtek, 12. 7. 2018, 6.38

5 let, 9 mesecev

Pahor poziva stranke, naj se pogovarjajo z Janšo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,44

71

Predsednik republike Borut Pahor je danes Janeza Janšo, predsednika SDS, ki je na zadnjih parlamentarnih volitvah osvojila največ poslanskih mest, uradno seznanil, da ga je pripravljen predlagati za premierja. 

"Z Janšo sva se sporazumela, da ima do naslednjega četrtka do 14.00 čas, da me obvesti, ali kandidaturo za mandatarja sprejema ali ne. Če bo kandidaturo za mandatarja sprejel, ga bom še isti dan predlagal državnemu zboru," je po srečanju povedal Pahor.

Pahor je ob tem stranke pozval, naj se z Janšo, ki tako kot predsednik LMŠ Marjan Šarec še nima zadostne parlamentarne podpore za izvolitev na položaj mandatarja, pogovarjajo o sestavi koalicije. "Prav in koristno bi bilo, da se odvijajo pogovori vseh strank. Ne gre samo za ustvarjanje vlade, ampak tudi za to, ali bo prevladalo sodelovanje ali izključevanje," je dejal.

Janša je poudaril, da bo še danes voditeljem strank poslal vabilo na neformalne pogovore, ki jih nameravajo izpeljati naslednji teden. "Najprej bom preveril, ali je zadostno število strank pripravljenih oblikovati koalicijo, šele nato sledijo programska usklajevanja," je poudaril.

Matej Tonin in Borut Pahor
Novice Če Janša ne bo dal soglasja, bo Pahor počakal #video

Če Janša soglasja za kandidaturo ne bo dal, bo Pahor preveril, ali je kdo drug zbral dovolj poslanskih glasov za sprejem kandidature za mandatarja.

Če se to ne bo zgodilo, bo o tem, da nima kandidata za mandatarja, DZ obvestil šele po poteku 30-dnevnega roka, torej 23. julija. Tako bi tisti, ki se trudijo za oblikovanje politične večine, dobili več časa, hkrati pa se bosta po Pahorjevem mnenju v slovenski politiki zgodila streznitev in spoznanje, da izključevanje ne vodi nikamor. 

Šarec s šesterico strank še brez bistvenega napredka

Šesterica strank pod vodstvom LMŠ se medtem o koalicijski pogodbi še vedno usklajuje. V prihodnjih dneh bodo o vsebini sestankovale strokovne skupine po posameznih področjih, predsedniki strank pa se bodo znova srečali v soboto. O aktualnih zadevah, torej gotovo tudi o poteku pogajanj, bo drevi razpravljalo tudi predsedstvo SD.

Matej Tonin, NSi.
Novice "NSi v tem trenutku taktizira in pozitivno izsiljuje"

Nekatere zunajparlamentarne stranke medtem še vedno poskušajo izpodbiti izid minulih predčasnih volitev v DZ, med drugim na ustavnem sodišču. Na današnji seji bodo ustavni sodniki tako obravnavali tudi nekatere pobude za oceno ustavnosti ukaza o sklicu ustanovne seje DZ ter zapisnika o ugotovitvi izida predčasnih volitev pa tudi pritožbo zoper potrditev poslanskih mandatov v DZ.

Ne spreglejte