Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
22. 11. 2017,
7.19

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

1

Natisni članek

Grace Mugabe Zimbabve Robert Mugabe krokodili Emmerson Mnangagwa

Sreda, 22. 11. 2017, 7.19

6 let, 4 mesece

Bo enega tirana zamenjal še bolj krvoločen diktator?

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

1

Emmerson Mnangagwa | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zimbabvejci se veselijo odstopa dolgoletnega voditelja Roberta Mugabeja, a bi lahko iz dežja prišli pod kap, saj za njegovega najverjetnejšega naslednika velja Emmerson Mnangagwa, zaradi krutosti znan pod vzdevkom Krokodil.

Prav Mugabejeva odločitev, da 75-letnega Mnangagwa odstavi z mesta podpredsednika, je sprožila politično krizo v državi, ki je privedla do njegovega odstopa po 37 letih na čelu države. Mugabe je hotel tlakovati pot do vodilnega položaja v državi svoji ženi Grace, a je pri tem podcenil moč svoje dolgoletne desne roke. Mnangagwa namreč uživa podporo vojske, ki je po njegovi odstavitvi posredovala in odstavila Mugabeja. Ta je včeraj nato le odstopil, potem ko mu je hrbet obrnila tudi njegova stranka ZANU-PF, ki je na svoje čelo postavila Mnangagwo. Znani opozicijski voditelj David Coltart je ob Mugabejevem odstopu na Twitterju zapisal, da so "odstranili tirana, ne pa tiranije".

Mnangagwa, ki je znan po svoji dolgoletni zvestobi stranki in zagovarjanju trde linije, bi se po ocenah nekaterih lahko izkazal za prav tako avtoritarnega kot Mugabe. Takoj po osamosvojitvi od Velike Britanije leta 1980 ga je Mugabe imenoval za ministra za nacionalno varnost. Kasneje je zasedal več ministrskih položajev.

Javna skrivnost v Zimbabveju je bila, da želi naslediti Mugabeja, ki se je - tako se je zdelo - igral z njegovimi čustvi; en dan ga je imenoval na visoke položaje in spodbudil ugibanja, da je njegov naslednik, kmalu zatem pa ga je odstavil, če je Mnangagwa preveč javno izkazoval svoje ambicije, piše BBC.

Mnangagwajevo tekmovanje z Grace Mugabe je pred meseci doseglo nove, bizarne razsežnosti. Mnangagwa je avgusta na političnem zboru v podporo Mugabeju zbolel in so ga morali z letalom prepeljati v Južno Afriko. Njegovi privrženci so menili, da so ga nasprotne frakcije znotraj ZANU-PF   zastrupile s sladoledom, ki ga je izdelala mlekarna v lasti zdaj nekdanje prve dame Zimbabveja. | Foto: Reuters Mnangagwajevo tekmovanje z Grace Mugabe je pred meseci doseglo nove, bizarne razsežnosti. Mnangagwa je avgusta na političnem zboru v podporo Mugabeju zbolel in so ga morali z letalom prepeljati v Južno Afriko. Njegovi privrženci so menili, da so ga nasprotne frakcije znotraj ZANU-PF zastrupile s sladoledom, ki ga je izdelala mlekarna v lasti zdaj nekdanje prve dame Zimbabveja. Foto: Reuters

Mnangagwa, zaradi svoje krutosti znan pod vzdevkom Krokodil, poleg podpore vojske in vladajoče stranke uživa tudi podporo vplivnih veteranov vojne za neodvisnost Zimbabveja, kritiki pa mu očitajo, da ima krvave roke. Potem ko je v 70. letih sodeloval v vojni za neodvisnost, je v 80. letih prejšnjega stoletja postal vohun med državljansko vojno, med katero je umrlo na tisoče ljudi. Mnangagwa zanika kakršnokoli vlogo v pokolih, za katere krivi vojsko.

Velja za zelo premetenega politika ter vez med vojsko, obveščevalnimi agencijami in stranko ZANU-PF. Velja tudi za osebo, ki je organizirala napade na opozicijo po spornih volitvah leta 2008.

Mnangagwa je vojaško izobrazbo pridobival v Egiptu in na Kitajskem, kjer je obiskoval tudi Pekinško šolo ideologije, ki jo vodi kitajska komunistična partija. Leta 1965 so njegovo "tolpo krokodilov" zajeli v nekdanji Rodeziji, ko so pomagali razstreliti vlak. Ker še ni bil polnoleten, ga niso usmrtili, temveč obsodili na deset let zapora. Med drugim so ga mučili tako, da so ga obesili z nogami pod strop in glavo navzdol, zaradi česar je - tako piše v njegovi uradni biografiji - za več dni izgubil zavest.

Eden izmed veteranov zimbabvejske vojne za neodvisnost je Mnangagwo, odvetnika, ki je odrasel v Zambiji, opisal kot "krutega moškega, zelo krutega".

Ne spreglejte