Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 12. 2023,
22.16

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

park Zimbabve Sloni

Četrtek, 28. 12. 2023, 22.16

4 mesece

Srce parajoči prizori #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48
Sloni | Hwange je del čezmejnega ohranitvenega območja Kavango-Zambezi, ki pokriva parke v Angoli, Bocvani, Namibiji, Zambiji in Zimbabveju. | Foto Reuters

Hwange je del čezmejnega ohranitvenega območja Kavango-Zambezi, ki pokriva parke v Angoli, Bocvani, Namibiji, Zambiji in Zimbabveju.

Foto: Reuters

Črna razpadajoča slonja trupla prekrivajo pokrajino v narodnem parku Hwange v severnem Zimbabveju, kjer deževje zamuja že več kot šest tednov, piše Al Jazeera. 

Nevihtni oblaki se končno zbirajo nad največjim živalskim rezervatom v Zimbabveju, vendar je deževje prišlo prepozno. V dolgotrajni suši, ko so temperature dosegale 40 stopinj Celzija, je namreč poginilo najmanj 110 slonov. 

Fotogalerija
1 / 3

Tinashe Farawo, tiskovni predstavnik zimbabvejske uprave za parke in divje živali, je dejal, da so poginili predvsem starejši sloni, mladiči in pa bolni. "Nekateri so onemogli padli v izsušene vodnjake, nekateri so zadnje ure preživeli v senci dreves," je dodal. 

Vse, kar je ostalo, je zakrknjena koža nad gnijočim truplom, nepoškodovan okel pa je znak, da je šlo za naravno smrt, je pojasnil strokovnjak. 

14.600 kvadratnih kilometrov velik park – večji od mnogih držav – je dom več kot 45 tisoč savanskim slonom.  | Foto: Guliverimage 14.600 kvadratnih kilometrov velik park – večji od mnogih držav – je dom več kot 45 tisoč savanskim slonom.  Foto: Guliverimage

Tavali so za vodo in hrano 

Hrano in vodo so bili prisiljeni iskati na izredno dolgih relacijah. Nekateri so celo prešli v Bocvano in druge sosednje države, kjer so prav tako poročali o številnih smrtih.

V povprečju slon popije več kot 200 litrov vode in poje približno 140 kilogramov hrane na dan.

Podnebne spremembe so povečale število suš, je še dejal Farawo in dodal: "Niso prizadeti samo sloni, ampak tudi druge živali. Slone je zaradi njihove velikosti zlahka opaziti."

slovenska policija
Novice Nadzor v primeru poginulega psa v Kopru pokazal napako tožilke
Pes. Kuža
Trendi Na Portugalskem poginil najstarejši pes na svetu
nasedli kiti, kit pilot, Avstralija
Novice V Zahodni Avstraliji poginilo več kot 50 nasedlih kitov #video
Ne spreglejte