Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 3. 2014,
16.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Urugvaj marihuana droga kokain

Nedelja, 9. 3. 2014, 16.14

8 let

Bo dostopna marihuana zmanjšala ali povečala uporabo bolj problematičnih drog?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Urugvaj želi z legalizacijo marihuane oslabiti mamilarske tolpe in zmanjšati uporabo trših drog. Nekateri menijo, da ima kanabis pozitivne učinke pri odvajanju od drog, drugi svarijo pred pastmi.

Decembra lani je Urugvaj postal prva država na svetu, ki je povsem legalizirala celotno verigo, vse od pridelave pa do prodaje marihuane. Oblasti upajo, da bodo na ta način prebivalstvo, sicer ene najbolj varnih latinskoameriških držav, odvrnili od uporabe težjih in bolj škodljivih drog, poroča BBC.

Država se je zadnje čase sicer soočala z močnimi pritiski mamilarskih tolp iz širše regije, ki domače tržišče zalagajo s precej bolj problematičnimi vrstami drog. Prav tako je v Urugvaju prišlo do porasta kriminala in nasilja, povezanega s trgovino z nedovoljenimi drogami. Precej preglavic zadnja leta povzroča tako imenovana kokainska pasta, stranski produkt predelave kokinih listov v kokain. Omenjeno drogo proizvajajo v sosednjem Peruju, Boliviji in Kolumbiji, pri uporabnikih pa povzroča občutek evforije in močno zasvojenost.

Droga, ki ustvarja sovražnike "Uporabniki po zaužitju občutijo veliko evforijo, temu pa sledi izrazit občutek žalosti in napetosti. Ravno zato si odvisniki želijo takojšnje nove porcije," je za BBC dejal Jose Pedro Prieto, ki v Urugvaju raziskuje učinkovanje omenjene droge.

"Ne poznam nobene močnejše droge," pa pravi Carlos Rodriguez, 36-letni zasvojenec, ki se je s podporo družine podal na težko pot zdravljenja svoje odvisnosti. "Ko začneš jemati kokainsko pasto, si je želiš vedno več. Lahko vzameš gram kokaina in ti zadošča. V primeru paste lahko zaužiješ gram, tri, dvajset ali trideset, pa si boš še vedno želel več," pravi Rodriguez, ki dodaja, da to ni družabna droga, temveč "droga ki ustvarja sovražnike".

"Prohibicija ni privedla do zmanjšanja uporabe prepovedanih drog" Zakonodajalci upajo, da se bo zaradi novega zakona zmanjšalo število tistih, ki bi začeli uživati kokainsko pasto in druge trde droge. "Če želijo priti do marihuane, morajo ljudje danes oditi na nelegalni trg, tam pa pridejo v stik tudi s tršimi drogami, kakršna je na primer kokainska pasta," pravi urugvajski notranji minister Eduardo Bonomi.

Bonomi predvideva, da bo nova zakonodaja zato še posebej močno udarila nelegalni trg s prepovedanimi drogami. "Prohibicija ni privedla do zmanjšanja uporabe prepovedanih drog. Vemo pa, da je regulirana tobačna industrija skupaj z osveščanjem javnosti o škodljivosti kajenja zmanjšala porabo tobaka," poudarja minister.

Marihuana kot vrata v svet trših drog? Vsi pa niso istega mnenja. Christina Chevalier dela v nevladni organizaciji, ki se bori proti uličnim preprodajalcem kokainske paste. Meni, da bo povsem dostopna marihuana v svet drog zvabila še večje število mladih kot doslej. Po njenem mnenju bo vsaj za del mladostnikov kokainska pasta predstavljala naslednji korak pri eksperimentiranju z drogami.

Milagros Gallero, nekdanja uporabnica kokainske paste, je po drugi strani ponosna na svojo državo, ki z novo zakonodajo tudi svetovno gledano orje ledino, poroča BBC. "S kajenjem marihuane sem si pomagala pri blažitvi simptomov abstinenčne krize, ko sem prenehala uporabljati pasto. Poznam veliko ljudi, ki so se odvisnosti od paste rešili s kajenjem marihuane," pravi.

Kakšni bodo rezultati legalizacije trgovine z marihuano, bo pokazal čas, še posebej po novem letu, ko bo ta odmeven zakon stopil v polno veljavo, še poroča BBC.

Ne spreglejte