Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 3. 2013,
8.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Osama bin Laden Al Kaida

Petek, 8. 3. 2013, 8.25

8 let

Bin Ladnov zet se je izrekel za nedolžnega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tiskovni predstavnik Osame Bin Ladna Sulejman Abu Gait, ki je hkrati tudi zet umrlega terorističnega voditelja, se je glede obtožb zarote in namere ubijanja Američanov izrekel za nedolžnega.

Bin Ladnov zet in tiskovni predstavnik naj bi v napadih na svetovni trgovinski center, 9. septembra 2001, odigral zelo pomembno vlogo. Pod obtožbo zarote in namere ubijanja ameriških državljanov se bo moral Abu Gait zagovarjati na zveznem sodišču. George Venizelos iz FBI-ja njegovo vlogo v Al Kaidi primerja z vlogo glavnega svetovalca v mafijski družini ali propagandnega ministra v totalitarni državi, poroča BBC.

Že takoj po napadu na dvojčka je bilo Abu Gaitu odvzeto kuvajtsko državljanstvo. Po navedbah ameriškega pravosodnega ministrstva pa je skupaj z bin Ladnom grozil in napovedoval nove napade, podobne tistim 11. septembra. Že en dan po napadu je Abu Gait skupaj z Ajmanom Al Zavahirijem ZDA zagrozil, da se proti njim zbira "velika vojska" in cel islamski svet pozval na boj proti "judom, kristjanom in Američanom". Leta 2002 naj bi na skrivaj prebegnil v Iran.

Jordanski varnostni organi pa so zdaj potrdili, da je bil na podlagi sporazuma o izročanju Abu Gait predan ameriškim organom pregona. Po besedah republikanskega kongresnika Petra Kinga je to zelo pomembna zmaga. "Korak za korakom se prebijamo do vrhov Al Kaide. Tu si predsednikova administracija zasluži priznanje. Je vztrajna, neizprosna in izredno uspešna."

Sojenje Abu Gaitu bo v resnici eno izmed prvih sojenj visokemu predstavniku Al Kaide na ameriških tleh. Glede sojenja pa imajo nekateri tudi pomisleke. Republikanska senatorka Lindsez Grahm je prepričana, da si ljudje tovrstnega profila nikakor ne zaslužijo civilnega postopka, temveč bi jih bilo treba zapreti v Guantanamo Bay.

Viri iz Obamove administracije pa poročajo, da je bila ta soglasna pri odločitvi o civilnem sojenju Abu Gaitu in da si prizadevajo za zaprtje Guantanama, ne pa za širitev njegove populacije, še poroča BBC.

Ne spreglejte