Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 8. 2020,
8.34

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

3

Natisni članek

Španija Malta Grčija Hrvaška italija COVID-19

Četrtek, 13. 8. 2020, 8.34

3 leta, 8 mesecev

Italija dodala štiri sredozemske države med epidemiološko nevarne

Ste bili na dopustu na Hrvaškem ali v Grčiji? Če 14 dni za tem želite v Italijo, potrebujete negativen test na covid-19. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

3

Včeraj sprejeti italijanski odlok zahteva obvezno testiranje na koronavirus za vse potnike, ki v Italijo vstopajo iz Hrvaške, Grčije, z Malte in iz Španije – tudi če so bili v 14 dneh pred vstopom kakorkoli prisotni v eni od teh držav.

Z uredbo, ki jo je podpisal italijanski zdravstveni minister Roberto Speranza (in katere vsebina v trenutku nastajanja teh vrstic še ni prišla na uradne strani italijanskega ministrstva za zunanje zadeve), je Italija tudi popolnoma prepovedala vse prihode iz Kolumbije.

Tudi v Italiji številke rastejo

Podobno kot v (skoraj vseh) preostalih evropskih državah se tudi v Italiji v zadnjih dneh povečuje število potrjenih novih okužb. Te dni imajo v Italiji, ki jo je od vseh evropskih držav koronavirus najbolj prizadel, skoraj 500 novih primerov dnevno, kar je dvakrat toliko kot junija, ko je Italija začela popuščati z omejitvenimi ukrepi po spomladanski karanteni.

"Še naprej moramo biti previdni, če želimo ohraniti rezultate, ki smo jih v prejšnjih mesecih dosegli z žrtvovanjem vseh," je zapisal Speranza na svojem profilu na družbenih omrežjih Twitter in Facebook.

Med številnimi burnimi odzivi na družbenih omrežjih, tako tistimi, ki odločitev podpirajo, kot tudi tistimi, ki ji pripisujejo drugačne motive, ne epidemioloških, je veliko takih, ki zdravstvenega ministra pozivajo, naj naredi več reda na italijanskih plažah in tudi v tam delujočih nočnih klubih. 

Če testa ni ob prihodu, mora biti opravljen kmalu po vstopu v državo

Včeraj je bil po številu potrjenih okužb eden od najslabših dni tako za Hrvaško in Grčijo kot tudi za Slovenijo. Na Hrvaškem so včeraj potrdili 130 novih okužb, v Grčiji 262, v Sloveniji pa 31.

Potniki, na katere se nanaša uredba, morajo dokazati, da so največ 72 ur pred prihodom opravili molekularni ali antigenski test na virus, ki je bil negativen.

Italijanska orožnika (karabinjerja) | Foto: Reuters Italijanska orožnika (karabinjerja) Foto: Reuters

Če tega testa nimajo in če prihajajo z letalom, morajo opraviti preizkus na letališču ali ta test opraviti najpozneje v 48 urah po prihodu v pristojni italijanski zdravstveni ustanovi.

Italija sicer dopušča vstop v svojo državo brez karantene za vse prihode iz Evropske unije razen iz Romunije in Bolgarije.

Ne spreglejte