Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 2. 2024,
6.51

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

tožilstvo Bela hiša tajni podatki ZDA predsednik Joe Biden

Petek, 9. 2. 2024, 6.51

2 meseca, 2 tedna

Biden: Z mojim spominom je vse v redu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Joe Biden | Predsednik naj se ne bi spomnil, kdaj je umrl njegov sin Beau Biden niti kdaj natančno je bil podpredsednik ZDA. | Foto Reuters

Predsednik naj se ne bi spomnil, kdaj je umrl njegov sin Beau Biden niti kdaj natančno je bil podpredsednik ZDA.

Foto: Reuters

Poročilo posebnega tožilca Roberta Hura o preiskavi zaupnih dokumentov, ki jih je predsednik Joe Biden odnesel iz Bele hiše, ko je končal mandat podpredsednika, ugotavlja, da je Biden namerno zadržal in razkril nekaj dokumentov, a ne priporoča kazenskega pregona. Postavlja pa pod vprašaj moč njegovega spomina, na kar se je Biden že ostro odzval.

Preiskava je trajala leto dni, nanašala pa se je na dokumente, ki so jih v letih 2022 in 2023 našli na Bidnovem domu ter v njegovi pisarni. Iz poročila je razvidno, da je šlo za dokumente z najvišjo oznako tajnosti, povezani pa so bili z Afganistanom.

Medtem ko zaradi njihovega zadržanja glede na odločitev tožilca ne bo deležen pregona, so veliko pozornosti deležne navedbe v poročilu, da je bil Bidnov spomin med preiskovalnim zaslišanjem zelo omejen. Predsednik naj se ne bi spomnil, kdaj je umrl njegov sin Beau Biden niti kdaj natančno je bil podpredsednik ZDA.

Trdil je, da so dokumenti njegova lastnina

Hur naj bi se odrekel obtožnici tudi, ker je menil, da nobena porota ne bi obsodila starejšega moškega, ki se ne spomni več takih enostavnih stvari. "Gospod Biden bi se poroti verjetno zdel simpatičen, dobronameren starejši gospod slabega spomina," je zapisal Hur. Bela hiša in Biden sta te navedbe ostro zavrnila.

Biden je po objavi poročila sprva dejal, da je zadeva zanj zaključena, in dodal, da je imel preiskovalno zaslišanje oktobra lani v času, ko je bila njegova pozornost posvečena izbruhu vojne med Hamasom in Izraelom.

Kasneje je stopil pred novinarje in v čustvenem nagovoru branil svoje mentalne sposobnosti. "Z mojim spominom je vse v redu," je zatrdil. "Omenja celo, da se ne spomnim, kdaj je umrl moj sin. Kako si sploh upa to omenjati?" je dejal.

Biden je leta 2013 iz Bele hiše odnesel lastne beležke, kamor je kot podpredsednik ZDA zapisoval dnevna opažanja in med katerimi so bili tudi zaupni podatki. Hur je sporočil, da je Biden med zaslišanjem trdil, da je to njegova lastnina, saj so to odnašali domov vsi predsedniki in podpredsedniki pred njim.

Vse druge dokumente z oznako zaupno, ki so jih našli v nekdanjih Bidnovih pisarnah in na domu, je predsednik nemudoma brez težav predal preiskovalcem.

Proti nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu je bila pred tem zaradi napačnega ravnanja z zaupnimi dokumenti vložena obtožnica in nekdanji predsednik je na svojem družbenem mediju Truth Social v odzivu v četrtek zapisal, da je Bidnov primer stokrat hujši od njegovega, ter dodal, da imajo ZDA dvotirni pravosodni sistem, v katerem je sam deležen nepoštenega pregona.

Hur je sicer v poročilu poudaril bistvene razlike med njunima primeroma, med drugim da je Biden sodeloval s preiskavo, Trump pa ne, temveč je trdil, da dokumentov nima in jih ni hotel vrniti Nacionalnemu arhivu, potem ko jih je januarja 2020 odnesel iz Bele hiše na Florido.

propalestinski protest New York
Novice Bidna v New Yorku pričakali propalestinski protestniki
Novice Joe Biden Emmanuela Macrona zamešal z mrtvim predsednikom #video
Ne spreglejte