Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 4. 2023,
6.59

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

2

Natisni članek

Severna Irska Irska Leo Varadkar ZDA Joe Biden

Torek, 11. 4. 2023, 6.59

1 leto

Biden ob obletnici velikonočnega sporazuma na irski otok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

2

Joe Biden in Leo Varadkar | Joe Biden, ki ima irske korenine, bo danes obiskal irski otok, kjer bo med drugim obiskal Belfast in Dublin. | Foto Reuters

Joe Biden, ki ima irske korenine, bo danes obiskal irski otok, kjer bo med drugim obiskal Belfast in Dublin.

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden bo danes začel štiridnevni obisk irskega otoka. Najprej bo obiskal Belfast na Severnem Irskem, kjer bodo obeležili 25. obletnico podpisa velikonočnega mirovnega sporazuma, nato pa odpotoval v Republiko Irsko na pogovore o sodelovanju med državama pri globalnih izzivih.

Joe Biden, ki je irskega porekla, namerava v Belfastu poudariti pripravljenost ZDA, da podprejo gospodarski potencial Severne Irske v korist vseh skupnosti, so pred obiskom sporočili iz Bele hiše. Dogodkov v Belfastu naj bi se udeležila tudi nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton in nekdanja državna sekretarka Hillary Clinton, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V sredo bo nato Biden odpotoval še na Irsko, kjer se bo srečal s predsednikom vlade Leom Varadkarjem, ki je sredi marca obiskal Belo hišo na tradicionalnem obisku ob prazniku sv. Patrika.

"Biden bo med obiskom razpravljal o tesnem sodelovanju med državama pri vseh skupnih globalnih izzivih. Imel bo tudi različne obveznosti, med drugim v Dublinu, okrožju Louth in okrožju Mayo, kjer bo imel nagovor v počastitev globokih zgodovinskih vezi, ki povezujejo naše države in ljudi," je pojasnila tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre.

Varadkar: Biden nam je vedno stal ob strani

Varadkar je Bidnov obisk označil kot "priložnost, da doma pozdravijo velikega irsko-ameriškega predsednika". "Več desetletij in še danes je Biden podpiral prizadevanja za mir na Irskem. Stal nam je ob strani, tudi ko smo se spopadali s težkimi posledicami brexita," je dejal.

Med drugim si želi, da bi obisk spodbudil obnovo delovanja severnoirskih institucij. Stranka severnoirskih protestantskih unionistov DUP namreč zaradi nestrinjanja s severnoirskim protokolom trenutno zavrača sodelovanje v vladi pod vodstvom republikanske stranke Sinn Fein.

Severno Irsko je od konca 60. do 90. let prejšnjega stoletja pestilo nasilje med katoličani in protestanti, posebej med Irsko republikansko armado na eni in unionističnimi paravojaškimi skupinami na drugi strani. Krvavi konflikt se je končal s podpisom velikonočnega sporazuma 10. aprila 1998.

Rishi Sunak
Novice Sunak ob obletnici velikonočnega sporazuma: Dogovore je treba uresničevati
Leo Varadkar
Novice Irski premier posvaril London, da ne more skleniti le začasnega dogovora glede meje na otoku
Ne spreglejte