Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 8. 2011,
12.01

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kitajska Joe Biden ZDA

Nedelja, 21. 8. 2011, 12.01

8 let, 2 meseca

Biden na Kitajskem zagotovil da bodo ZDA vedno poravnale dolgove

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ameriški podpredsednik Joe Biden je na Kitajskem zagotavljal, da bodo ZDA vedno poravnale svoje dolgove in s tem nadaljeval prizadevanja za okrepitev kitajskega zaupanja v ameriški finančni sistem.

V govoru na univerzi v mestu Chengdu je poudaril tudi, da ZDA ostajajo najboljša država za investicije.

"ZDA so vedno poravnale svoje dolgove" "ZDA so vedno poravnale svoje dolgove in jih vedno bodo," je več sto študentom univerze v Chengduju, ki je prestolnica province Sečuan, zatrdil Biden, ki zaključuje petdnevni obisk Kitajske v okviru azijske turneje. Vse dni svojega prvega uradnega obiska v državi, odkar je prevzel položaj podpredsednika ZDA, je Biden poskušal prepričati kitajske voditelje, da njihove investicije v ZDA ostajajo varne.

Kitajska ima namreč v rokah največ ameriških državnih obveznic, zaradi česar so bili zaskrbljeni zaradi nedavnih prepirov glede povišanja meje javnega dolga in znižanju proračunskega primanjkljaja. Kitajski premier Wen Jiabao je na petkovem srečanju z Bidnom v Pekingu pozdravil zagotovila, da so kitajske naložbe v ameriške obveznice varne in izrazil zaupanje v ameriško gospodarstvo.

Biden je med svojim govorom spregovoril tudi o Iranu in označil možnost jedrsko oboroženega Irana za "neposredno in resno grožnjo varnosti ZDA in njenih zaveznic". Kitajsko je poleg tega pozval, naj si prizadeva za prost pretok informacij med vlado in javnostjo. Z voditelji države naj bi v preteklih dneh spregovoril tudi o vprašanju človekovih pravic, a podrobnosti niso znane. V Chengduju se je Biden ponovno srečal tudi s kitajskim podpredsednikom Xi Jinpingom in si ogledal, kako poteka obnova po katastrofalnem potresu leta 2008, v katerem je umrlo ali je še vedno pogrešanih več kot 87.000 ljudi. V okviru svoje azijske turneje, ki jo je začel v sredo, bo Biden v ponedeljek obiskal še Mongolijo in v torek Japonsko.

Ne spreglejte