Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
20. 2. 2014,
11.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Beppe Grillo Matteo Renzi

Četrtek, 20. 2. 2014, 11.13

8 let

Beppe Grillo zabrusil Matteu Renziju: Gabiš se mi! (video)

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vodja Gibanja petih zvezd Beppe Grillo je mandatarju za sestavo italijanske vlade Matteu Renziju med pogovori o oblikovanju koalicije namenil nekaj krepkih besed. Vse so posnele televizijske kamere.

Renziju je po odstopu dozdašnjega premierja Enriceja Lette, sicer njegovega strankarskega kolega, predsednik Italije Giorgio Napolitano zaupal mandat za sestavo nove vlade. Župan Fiorentine je tik pred tem, da z 39 leti postane najmlajši italijanski premier.

Renzi vodi pogovore z največjimi strankami o oblikovanju nove vlade. Pogovarjal se je tudi z Grillom, komikom, ki je postal politik. Njun pogovor pa se je sprevrgel v vročo debato, pravzaprav bolj enostranski izbruh Grilla. Renziju, ki mu ni pustil do besede, je med drugim zabrusil, da se mu gnusi.

Grillo, ki je pred prihodom v Rim iz Sanrema žalil tudi novinarje, je zabrusil, da ga njegov program ne zanima. "Ne, ne dovolim ti, da govoriš. Nisem te prišel poslušat. Prišel sem izrazit popolno ogorčenje nad tem, kar predstavljaš. Mi smo konsistentni, ti pa nisi kredibilen!" je povišal glas. Ker je zahteval, da srečanje prenašajo tako na televizijskih ekranih kot prek spleta, je tako izkoristil priložnost, da poniža mandatarja.

Renzi je nekaj časa skušal Grilla prepričati, da mu pusti do besede, po več neuspešnih poskusih pa je vstal in se poslovil. Napolitanu je po pogovorih sporočil, da bo vlado oblikoval v soboto.

Grillo, čigar gibanje je na lanskih parlamentarnih volitvah zasedlo drugo mesto, je srečanje označil za farso. Udeležil se ga je zgolj zato, ker so člani njegovega gibanja glasovali za udeležbo na pogovorih, na katerih mandatar stranke obvešča o svojem programu, ki ga namerava kot premier izvesti. Grillo Renziju zameri, da je mandatarsko mesto zasedel brez volitev in z rušenjem Lette.

Ne spreglejte