SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Begunci hlastali za zrakom: "Bili so obsojeni na smrt" (video)

2

termometer

Med 71 begunci, ki so jih v četrtek mrtve našli v tovornjaku ob avtocesti v Avstriji, je bilo 59 moških, osem žensk in štirje otroci, je sporočila avstrjska policija.

Avstrijska policija je sporočila, da so v tovornjaku našli 71 mrtvih, ki naj bi bili iz Sirije, saj so v tovornjaku našli sirske dokumente. Med mrtvimi je tudi deklica, stara dve leti, ter trije deček, stari od osem do deset let.

Trupla znotraj tovornjaka so že razpadala - begunci naj bi bili mrtvi že do dva dni -, tako da natančnega števila žrtev sprva niso mogli ugotovili, domnevali so, da jih je med 20 in 50. Forenziki so delali celo noč, da bi ugotovili natančno število žrtev ter, koliko med njimi je bilo žensk in otrok.

Avstrijska policija je potrdila, da so na Madžarskem aretirali štiri domnevne tihotapce ljudi, med njimi tri Bolgare, ki naj bi vozili tovornjak smrti. Glavni ljudje v ozadju tihotapske verige naj bi bili še vedno v Romuniji, poroča avstrijski časopis Kronenzeitung. Eden od njih je bolgarski državljan libanonskega porekla, ki naj bi bil lastnik vozila. Poleg njega so prijeli še dva Bolgara ter moškega z madžarsko osebno izkaznico, katerega državljanstvo pa ni povsem jasno. "Precej verjetno" gre za osebe, ki so vozile tovornjak z migranti.

Avstrijska policija predpostavlja, da je tovornjak begunce prevažal po t. i. balkanski poti iz Srbije. V sredo okoli 9. ure je bil na Madžarskem, ob avtocesti v Avstriji pa naj bi ga pustili v četrtek med 5. in 6. uro zjutraj.

Tovornjak ob avtocesti na Gradiškem blizu meje z Madžarsko je v četrtek okoli 11.30 odkril delavec, ki je ob avtocesti kosil travo, ter obvestil policijo. Iz tovornjaka je tekla kri, okoli njega pa je smrdelo po truplih, je povedala avstrijska policija.

Za Kurier sta policista, ki sta prva prišla do tovornjaka, razkrila, da so bili mrtvi begunci videti, kot da so se borili, da bi prišli ven iz tovornjaka. Zadnji, hladilni del tovornjak, je dolg okoli pet metrov in je bil neprodušno zaprt. "Ti ljudje so bili obsojeni na smrt," je povedal eden od policistov.

Avstrijski časopis Kronenzeitung poroča, da je na sovoznikovi strani tovornjaka vidna več metrov dolga sled, ki bi lahko nakazovala na obupan poskus beguncev, da bi predrli steno in prišli do kisika oziroma se poskusili rešiti iz tovornjaka, v katerem so domnevno umrli zaradi pomanjkanja kisika. Natančen vzrok smrti naj bi bil znan po opravljeni obdukciji.

Nejasno je, kdo je lastnik smrtonosnega tovornjaka. Znano je, da je 7,5 tone težek tovornjak kupil neki Romun in ga registriral na Madžarskem. Na tovornjaku je oznaka slovaškega podjetja za predelavo piščancev Hyza. To podjetje je v lasti Agroferta, katerega lastnik je češki finančni minister in namestnik premierja Andrej Babiš. Iz podjetja so sporočili, da gre verjetno za tovornjak, ki so ga v preteklosti prodali.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin