Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 7. 2018,
12.18

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,94

11

Natisni članek

migranti Bavarska Nemčija Hrvaška meja

Nedelja, 8. 7. 2018, 12.18

5 let, 9 mesecev

Bavarski notranji minister bi zaradi migrantov v Slovenijo poslal Frontex

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,94

11

begunci | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Bavarski notranji minister Joachim Herrmann je v pogovoru za nedeljsko izdajo nemškega časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung zahteval posredovanje evropske agencije za zunanje meje Frontex na meji med Slovenijo in Hrvaško, češ da bi tako lažje zaustavili pretok migrantov iz Češke na Bavarsko.

"Da bi zaustavili tokove čez Zahodni Balkan, bi morala Evropska unija schengensko zunanjo mejo med Slovenijo in Hrvaško zaščititi z lastno misijo Frontex," je dejal za časnik.

Herrmann bi tako zaustavil migrante, ki nezakonito prečkajo češko-nemško mejo na Bavarsko. Pojasnil je, da so na Bavarskem namreč opazili porast nezakonitih migracij iz Češke, čeprav se je sodelovanje s češko policijo v zadnjih letih okrepilo. Te osebe po navedbah Herrmanna svojo pot začnejo v Grčiji ali Srbiji, ki je odpravila vizume za Irance.

Angela Merkel, Horst Seehofer
Novice Tranzitnih centrov za migrante ne bo

Tudi direktor Frontexa Fabrice Leggeri je za nedeljsko izdajo časnika Die Welt spregovoril o novih poteh migrantov. "Na območju Balkana se je oblikovala nova pot iz Grčije, čez Albanijo, Črno goro, Bosno in Hercegovino in Hrvaško," je dejal.

Pojasnil je, da iz Slovenije nato migranti pot pogosto nadaljujejo proti severu čez Avstrijo in tudi Češko v Nemčijo ali druge severne države. Nekateri iz Slovenije pot nadaljujejo proti zahodu v Italijo, Francijo ali celo Veliko Britanijo.

nemška policija
Novice Nemški policisti kritični do načrtov glede migrantov

V Grčiji se oblasti bojujejo z logističnimi težavami, saj na meji s Turčijo ne morejo odvzeti prstnih odtisov in primerno registrirati vseh migrantov. To lahko šele v sprejemnih centrih, je še pojasnil Leggeri. Die Welt še piše, da se številni tako izognejo registraciji in nenadzorovano potujejo naprej.

Edi Rama
Novice Albanija zavrnila možnost vzpostavitve centrov EU za migrante
Ne spreglejte