Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 6. 2015,
11.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

droge tihotapljenje Balkan

Torek, 2. 6. 2015, 11.18

6 let, 7 mesecev

Balkanski narkokarteli vladajo svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kriminalne združbe Srbov in Črnogorcev naj bi nadzirale svetovne poti droge.

Pred nekaj dnevi je španska policija na ladji sredi Atlantskega oceana zaplenila 200 kilogramov kokaina, ki je bil skrit v ananasih in iz Južne Amerike potoval v Španijo. Nekaj dni prej so francoski in britanski kriminalisti v skupni akciji na jahti, zasidrani na Azorih, zaplenili kokain, vreden 70 milijonov evrov. Tudi ta je bil na poti iz Južne Amerike v Evropo. Ob tem so aretirali pet Srbov. Preiskovalci menijo, da sta obe pošiljki del iste operacije in da je naročnik ista skupina tihotapcev.

Iz Sydneyja nazaj na Balkan Čeprav niso znana imena aretiranih kriminalcev, so mediji v Avstraliji nemudoma objavili novico, da gre za velik srbski narkokartel, ki vlada avstralskemu podzemlju, iz središč v Španiji, Srbiji in Črni gori pa nadzoruje svetovno trgovino z mamili.

Kot navaja avstralski Daily Telegraph, ima ta balkanski narkokartel stike s karteli v Kolumbiji, Mehiki in Aziji, vodijo pa ga imigranti iz nekdanje Jugoslavije. Dolga leta naj bi delovali v sydneyjski četrti Kings Cross, kjer je središče nočnega življenj in kriminala. Sredi preteklega desetletja naj bi se vrnili na Balkan, a za seboj v Avstraliji pustili razvejano kriminalno mrežo, ki deluje po podobnem principu kot italijanske mafijske družine.

Narkošef v Podgorici prideluje vino Balkanski narkokartel naj bi po navedbah avstralskih medijev vodil Vaso Ulić, ki je v Avstralijo emigriral leta 1975, zapustil pa jo je leta 2005, ko so ga začeli preiskovati zaradi tihotapljenja mamil in umorov. Sumijo, da je vpleten v vsaj devet naročenih umorov. Dve leti je živel v Italiji, kjer je navezal stike z italijansko mafijo. Zdaj naj bi živel v predmestju Podgorice, prideloval vino in imel svojo vojsko telesnih stražarjev.

Ulića so do zdaj srbski mediji povezovali le s podkupovanjem policije, njegovo ime pa po navedbah Blica omenjajo v prisluhih nekaterim kriminalcem. Po navedbah Blica so srbski policisti za to skupino tihotapcev mamil izvedeli med preiskovanjem Darka Šarića, aretiranega balkanskega narkokralja, ki je prav tako tihotapil mamila iz Latinske Amerike v Evropo. Nova skupina tihotapcev naj ne bi bila povezana s Šarićem.

Za avstralsko policijo nedosegljivi Srbska policija sicer preiskuje verigo trgovine z mamili, a po njenih navedbah naročnik zadnjih zaplenjenih pošiljk na Atlantskem oceanu naj ne bi bil Ulić, medtem ko naj bi imelo črnogorsko tožilstvo zajeten dosje o avstralsko-balkanski kriminalni združbi. Avstralska policija tudi sodeluje s policijo v Črni gori, saj se tam skriva nekaj osumljencev umorov, zagrešenih v Avstraliji.

A ker Avstralija in Črna gora nimata sporazuma o izročitvi osumljencev, se kriminalci mirno sončijo na črnogorski obali.

Ne spreglejte