Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 1. 2013,
20.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Bahrajn mučenje

Petek, 25. 1. 2013, 20.55

8 let

Bahrajnska princesa Nora obtožena mučenja aktivistov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Bahrajnska princesa se je znašla pred sodiščem zaradi domnevnega mučenja treh prodemokratičnih aktivistov med priporom.

Princesa Nora Bint Ebrahim Al Kalifa, ki je sicer pripadnica bahrajnske enote za nadzor nad drogami, je po pričevanju bahrajnske opozicije v sodelovanju s še enim policistom mučila tri aktiviste, ki so jih priprli zaradi udeležbe na prodemokratičnem shodu, sicer uperjenem proti kraljevi monarhiji. Nič kaj nenavadno, princesa je že zanikala vse obtožbe o mučenju, piše Russia Today.

Med mučenimi tudi zdravnika, ki sta protestnikom želela le pomagati Dva izmed aktivistov naj bi bila zdravnika, Ghassan Daif in Bassem Daif, ki sta se shoda udeležila samo zaradi tega, da bi pomagala več sto protestnikom, potem ko je policija uporabila solzivec. Shod je bil sicer organiziran že leta 2011, marca tega leta so zdravnika priprli, takrat pa naj bi princesa mučila aktiviste. Aktivistka, 21-letna Ayat Al Qurmazi, pa je bila aretirana zaradi javnega branja poezije, ki kritizira kraljevo družino. Trdi, da ji je med mučenjem preveza za oči zdrsnila z obraza in videla, da je med mučitelji tudi princesa Nora.

Princa in preostali pripadniki kraljevi družine znani kot mučitelji Takšnih primerov pa je v Bahrajnu še več, nekaj jih v svojem poročilu opisuje Bahrajnski forum za človekove pravice, vendar pa je javnosti postalo prvič znano, da bila v mučenja aktivistov vključena ženska predstavnica kraljeve družine. Ni namreč novo, da so poleg princese Nore neposredno v mučenju sodelovali še kraljeva sinova Naser Bin Hamad Al Khalifa in Khalid Bin Hmmad Al Kalifa ter še en pripadnik kraljeve družine, Khalifa Bin Ahmed Al Khalifa.

Mučenje, ki ga pripisujejo princesi in preostalim članom kraljeve družine, vključuje pretepanje, pljuvanje v usta, vrtanje vijakov skozi okončine in dajanje elektrošokov.

Ne spreglejte