Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 2. 2013,
12.33

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Singapur Azija mafija

Petek, 8. 2. 2013, 12.33

4 leta

Azijske ilegalne stavnice v razcvetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Aziji se stavi na skoraj vse: na število golov v nogometu ali pa na število udarcev iz kota. Zagotovo pa je prestolnica stav finančna metropola Singapur.

Ilegalne športne stave v nogometu so v Aziji izredno priljubljene, vsako leto pa z njimi zaslužijo skoraj milijardo evrov, morda pa tudi več, saj nihče ne zna razložiti, koliko denarja se pravzaprav vloži ali izgubi v tovrstnih azijskih stavnicah, piše Deutsche Welle. Azijske stavnice niso pregledne, vlada pa jim mafija.

Stave na Kitajskem lahko prinesejo pravo bogastvo Na Kitajskem so ilegalne stavnice prepovedane, vseeno pa obstajajo pričevanja, kako lahko stave na Kitajskem nekomu prinesejo pravo bogastvo. "Velikokrat stavim, odidem v določen bar, tam položim svoj denar ali pa to opravim kar prek telefona ali SMS-a," je za Deutsche Welle razkril 28-letnik iz Pekinga. In na kaj se stavi? "Največkrat na določeno ekipo ali na rezultat," še pove.

Stave pa so prava pošast na Daljnem vzhodu, to priznavajo tudi državni mediji, ki navajajo, da najmanj deset milijonov Kitajcev redno stavi na nogometne tekme. To največkrat naredijo prek zaupnih kanalov in ilegalnih ponudnikov na svetovnem spletu. "Če slučajno zmagam, se denar nakaže na moj račun," je povedal mladi Kitajec. A mafija, ki organizira in tudi nadzira ilegalne stavnice, obdrži deset ali dvajset odstotkov njihovih dobitkov. "Če bi stavo izgubil in bi bil še vedno v baru, kjer sem vplačal stavo, bi moral provizijo plačati neposredno mafiji. Če pa bi plačal prek telefona, bi moral nekoga poslati v bar, da bi poravnal stavo," je še povedal.

Nihče ne ve, kdo vodi ilegalne stavnice Kitajec pa je po poročanju Deutsche Welle še razkril, da se ni čisto po naključju znašel v krempljih mafije, ampak so njegovi prijatelji sodelavci mafijcev. "Osebno ne poznam ljudi, ki organizirajo stave, niti ne vem, kdo bi bili ti ljudje," je trdil Kitajec. Mafija, ki prireja ilegalne stave, pa se nad poslom ne more pritoževati, saj ta cveti. Samo v času svetovnega prvenstva v nogometu leta 2010 so Kitajci v ilegalnih stavnicah vplačali več kot sto milijard evra, trdijo kitajski mediji.

Samo novembra lani so kitajske oblasti razbile eno skupino mafije, ki se je ukvarjala z ilegalnimi stavami in je samo lani zaslužila zagotovo milijardo evrov. Skupina je bila povezana z 20 spletnimi stranmi s področja jugovzhodne Azije. Številni škandali v Evropi pa so Europol pripeljali naravnost v Singapur, kjer se ne govori samo o nogometu in z njim povezanimi stavami, temveč mesto velja tako za finančno središče Azije kot za davčno oazo.

Denar potuje iz Kitajske v Singapur, kjer se znova naloži "Singapur je epicenter vsega, saj se tja zliva denar vse Azije," trdi italijanski novinar in strokovnjak za stave Antonio Talia, več let je proučeval azijsko mafijo, ki se ukvarja s stavami. "V podzemlju obstaja cela mreža, pravi sistem organizacij stav. Ta sistem je organiziran samo z namenom manipulacije tekem," je za Deutsche Welle potrdil Talia, ki je še razkril, da se iz Kitajske v Singapur steka ilegalno zaslužen denar, tega pa potem v Singapurju znova vložijo v stave. Mafija je aktivna predvsem v nižjerazrednih ligah, tekme se prireja v tretji ali četrti ligi, navadno v mladinski kategoriji. V nižjih ligah namreč igralci niso veliko plačani, zato jih je lažje premamiti in z njimi manipulirati, je še povedal Talia in še dodal, da je slišal govorice, da je mafija, ki se ukvarja s stavami, v Evropi kupila cele ekipe.

Staviti je mogoče na čisto vse V Aziji pa ne stavijo samo na zmago, remi ali poraz, temveč se na ilegalnih spletnih straneh, ki vsakih nekaj dni menjajo naslov ali strežnik, tekme celo secira. Iz prvotnih 90 minut nastanejo odlomki, ki trajajo med desetimi in 15 minutami, na katere stavijo. Kdo bo dal zadel gol? Kdo bo izvedel prosti strel? Kdo bo izvajal udarec iz kota? Na vse je mogoče staviti, je še povedal Talia. Pri tem pa ključno vlogo odigrajo pobiralci stav, ki nakažejo denar na bančne kartice igralcev, nanje pa se močno zanašajo mafijci. "Pobiralci stav so iskreni, denar nakazujejo korektno, saj želijo ljudem pustiti vtis, da jim lahko zaupajo,"je za Deutsche Welle še povedal Talia.

Ne spreglejte