SiolNET. Novice Svet
0,91

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Avstrijski nadzor na mejah zaradi "terorističnih groženj" je bil nezakonit

0,91

termometer

Avstrija meja | Poročanje časnika Presse je povzela avstrijska tiskovna agencija APA, pri čemer sodišče v petek za pojasnila ni bilo dosegljivo. | Foto: Reuters
Poročanje časnika Presse je povzela avstrijska tiskovna agencija APA, pri čemer sodišče v petek za pojasnila ni bilo dosegljivo. Foto: Reuters

Nadzor na mejah, ki ga je Avstrija v luči migrantske krize izvajala od leta 2017, je bil nezakonit, je ugotovilo deželno upravno sodišče na avstrijskem Štajerskem. Pri tem se avstrijsko sodišče sklicuje na odločitev sodišča EU z dne 26. aprila, je v petek poročal avstrijski časnik Presse, ki navaja še neobjavljeno sodbo z dne 1. junija.

Sodišče EU v Luksemburgu je v aprilski sodbi navedlo, da lahko država članica EU ob resni grožnji za svoj javni red ali notranjo varnost ponovno uvede nadzor na svojih mejah z drugimi državami članicami, vendar pri tem nadzoru ne sme prekoračiti najdaljšega skupnega trajanja šestih mesecev.

Sodišče je sicer pojasnilo, da lahko država članica ponovno uvede tak ukrep, celo neposredno po koncu šestmesečnega obdobja, kadar se sooči z novo resno grožnjo, ki vpliva na njen javni red ali njeno notranjo varnost in ki se razlikuje od prvotno ugotovljene grožnje, kar je treba presojati glede na konkretne okoliščine in dogodke.

Schengen meja Novice Avstrija podaljšuje nadzor na mejah za pol leta. Potrebna je robustna zaščita.

Vprašanja o nadzoru na notranjih mejah je sodišču predložilo prav deželno upravno sodišče avstrijske Štajerske.

Avstrija je nadzor na mejah izvajala od novembra 2017 do 11. maja 2022, pri čemer je kot razlog navajala teroristično grožnjo. Od 12. maja pa velja nov razlog za nadzor, in sicer nevarnost tihotapljenja orožja iz Ukrajine, na mejah s Slovenijo in Madžarsko.

V odzivu za Presse je avstrijsko notranje ministrstvo izpostavilo trenutno veljavno ureditev in poudarilo, da bi lahko brez nadzora na mejah orožje z vojnih območij "pristalo na domačem črnem trgu in v rokah kriminalnih ali ekstremističnih organizacij", še povzema APA.

Migranti na Lopati Novice Samo včeraj prijeli 26 tujcev, a Golob za odstranitev ograje Tanja Fajon Novice Zagreb proti Tanji Fajon: Vstop v schengen in meja s Slovenijo nista povezana

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin