SiolNET. Novice Svet
1,46

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Avstrija sprejela digitalni davek, vlada si obeta 200 milijonov evrov letno

1,46

termometer

Amazon Go Telekomov Tehnik | Avstrijska vlada se je odločila za uvedbo nacionalnega digitalnega davka. | Foto: Telekomov Tehnik
Avstrijska vlada se je odločila za uvedbo nacionalnega digitalnega davka. Foto: Telekomov Tehnik

Avstrijska vlada se je odločila za uvedbo nacionalnega digitalnega davka. Internetna podjetja z globalnim obsegom prihodkov v višini 750 milijonov evrov letno bodo morala v prihodnje v Avstriji plačevati pet odstotkov davka od prek spleta doseženih prihodkov od oglaševanja, je po današnji seji avstrijske vlade povedal finančni minister Hartwig Löger.

Avstrijska vlada si od novega davka, ki ga mora zdaj potrditi parlament, obeta več kot 200 milijonov evrov prihodkov letno. "Kar Evropi ne uspe, naredi Avstrija," je dejal avstrijski zunanji minister Hartwig Löger.

Amazon Novice Francoska vlada predstavila predlog digitalnega davka

Avstrija si od novega davka letno obeta več kot 200 milijonov evrov prihodkov

Poskus uvedbe digitalnega davka za velika spletna podjetja na ravni EU je propadel marca. Najbolj sta si zanj prizadevali Nemčija in Francija, ki sta nazadnje predlagali triodstotno obdavčitev prihodkov od oglaševanja prek spleta, ki bi veljala od januarja 2021.

Avstrija si je za uvedbo digitalnega davka močno prizadevala v času predsedovanja Svetu EU v drugem polletju 2018. Medtem so svoje predloge na nacionalni ravni že pripravili tudi v Franciji in nekaterih drugih državah. "Smo pionirji na tem področju in pričakujem, da nam bodo sledile številne evropske države," je dejal avstrijski kancler Sebastian Kurz.

Kurz: To je korak v smeri večje pravičnosti pri obdavčitvi koncernov

Digitalni davek je označil za korak v smeri večje pravičnosti pri obdavčitvi koncernov. Od pričakovanih 200 milijonov evrov prihodkov naj bi najmanj 15 milijonov evrov namenili za krepitev digitalizacije avstrijskih medijev. Poleg obdavčitve prihodkov od spletnega oglaševanja bo Avstrija uvedla tudi prometni davek za digitalne trgovske platforme, kot je denimo Amazon.

Trenutno so v EU paketi iz tretjih držav v vrednosti do 22 evrov prosti plačila davka na dodano vrednost, a so pogosto opremljeni z napačno deklaracijo. Prav tako bodo morale o svojem prometu po novem poročati tudi platforme za posredovanje storitev, kot je denimo Airbnb.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin