Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 5. 2016,
19.56

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,53

6

Natisni članek

Hrvaška častna četa

Sobota, 14. 5. 2016, 19.56

7 let, 11 mesecev

Avstrijska policija v Pliberku razorožila častno četo hrvaške vojske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,53

6

Hrvaška častna četa | Foto Reuters

Foto: Reuters

Skoraj ves hrvaški državni vrh se je danes udeležil 71. obletnice pliberške tragedije, poboja hrvaških ustašev na Pliberškem polju na avstrijskem Koroškem. Tokratno spominsko slovesnost je zaznamoval incident, ko je avstrijska policija odvzela orožje osemnajstim članom častne čete hrvaške vojske.

Hrvaška delegacija je najprej položila venec pri spomeniku hrvaškim žrtvam povojnih pobojev na pokopališču Dobrava v Mariboru, osrednja komemoracija pa je bila na Pliberškem polju, prav tako spominska maša. Tam pa je avstrijska policija odvzela orožje osemnajstim članom častne čete hrvaške vojske, ki so se z njim želeli udeležiti spominske slovesnosti.

Avstrijska policija je bila po poročanju hrvaških medijev obveščena o njihovem prihodu. Po pisanju hrvaških spletnih portalov je šlo za ceremonialno-protokolarno orožje, s katerim ni mogoče streljati, policisti pa so jim ga po končani slovesnosti vrnili.

Nesporazum: niso obvestili lokalne policije

Po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina je avstrijska policija pojasnila, da je to bila posledica nesporazuma v komunikaciji. Avstrijska državna policija je bila po navedbah medijev obveščena, da častna četa hrvaške vojske prihaja s protokolarnim orožjem, a o tem ni obvestila lokalne policije.

Spominski pohod opravi vsako leto praktično vsak hrvaški politični vrh.

15. maja 1945 so pripadniki mednarodnih zavezniških sil več tisoč poraženih hrvaških ustašev izročili jugoslovanskim partizanom. Po navedbah hrvaških virov se je zavezniškim silam predalo približno 95 tisoč ljudi, od tega večina vojakov.

Na Pliberškem polju so jugoslovanski partizani ustrelili del ujetih hrvaških vojakov, preostale pa so nekaj mesecev v "kolonah smrti" peljali po vseh krajih takratne Jugoslavije. Ob tem je veliko ujetnikov umrlo ali so jih ubili, omenjene dogodke pa na Hrvaškem imenujejo križev pot.

Hrvaški sabor je leta 2012, po 11 letih, ukinil pokroviteljstvo nad komemoracijo "zaradi zlorabe žrtev in ustaške ikonografije". Letos je pokroviteljstvo kljub nasprotovanju opozicije prevzel hrvaški sabor.

Ne spreglejte