Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 12. 2021,
11.45

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

14

Natisni članek

Sebastian Kurz Avstrija Karl Nehammer

Petek, 3. 12. 2021, 11.45

2 leti, 4 mesece

Avstrija po političnem pretresu že s kandidatom za novega premierja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

14

Karl Nehammer | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po četrtkovem umiku prvaka ljudske stranke (ÖVP) Sebastiana Kurza iz politike ter odstopu kanclerja Alexandra Schallenberga je vodenje stranke danes prevzel Karl Nehammer. S tem je postal tudi kandidat za novega kanclerja. Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen bi ga lahko že prihodnji teden imenoval za kanclerja. Podrobnosti o novi sestavi vlade naj bi Nehammer sporočil na novinarski konferenci.

Dozdajšnji notranji minister Karl Nehammer je nekdanji poklicni vojak in dolgoletni funkcionar ÖVP, ki je med drugim znan po zastopanju trdih stališč do migracij. Velja za lojalno osebo znotraj ÖVP in tistega, ki zmore dobro sodelovati s koalicijskimi Zelenimi. V času pandemije covid-19 je poleg stroge migracijske politike zagovarjal tudi ostrejši nadzor nad spoštovanjem protikoronskih predpisov. V stranki je dejaven od leta 2007.

49-letni Nehammer je znotraj ÖVP do zdaj zasedal različne položaje. Leta 2015 je postal namestnik generalnega sekretarja Avstrijske zveze delavcev (ÖAAB), ki je delavska organizacija ljudske stranke, kmalu pa je postal tudi generalni sekretar ÖAAB. Med letoma 2018 in 2020 je bil generalni sekretar ÖVP, med letoma 2017 in 2020 pa poslanec avstrijskega parlamenta. Vodenje notranjega ministrstva je prevzel 7. januarja lani.

Alexander Schallenberg
Novice Odstopila sta avstrijski kancler in finančni minister

Na položaju notranjega ministra je bil Nehammer tako tudi v času terorističnega napada na Dunaju novembra lani. Po napadu so ga doleteli očitki, da bi lahko pristojni organi napad preprečili, saj se je izkazalo, da njemu podrejeni zvezni urad za varstvo ustave in boj proti terorizmu zaradi napake v komunikaciji ni ukrepal. Predhodno naj bi namreč urad seznanili s poskusom nakupa streliva kasnejšega napadalca, ki je takrat že bil znan policiji. Po racijah v islamističnem okolju, ki so sledile napadu, je bila Nehammerjeva družina deležna groženj in ji je bila dodeljena policijska zaščita, navaja spletna enciklopedija Wikipedija.

Javnih kritik je bil Nehammer deležen tudi julija lani, ko je njegova žena Katharina Nehammer od več oseb zaradi deljenja objave na Facebooku, v kateri je bilo napačno zapisano, da dela za Hygiene Austria, zahtevala 3.500 evrov odškodnine in poplačilo stroškov odvetnika. V resnici je takrat njegova žena delala za eno od avstrijskih agencij za stike z javnostjo. Hygiene Austria so ustanovili v času pandemije covid-19 in izdeluje zaščitne kirurške maske in maske FFP2. Nehammerjeva žena je sicer prav tako povezana z ÖVP in je nekdanja tiskovna predstavnica obrambnega in notranjega ministrstva.

Sebastian Kurz
Novice Uradno: Sebastian Kurz se umika iz politike #video
Ne spreglejte