Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
23. 10. 2015,
13.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Avstralija

Petek, 23. 10. 2015, 13.29

8 let

Avstralija kot digitalna banana republika?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Avstraliji je uspelo z reformami, ki jih je izpeljala v 80. letih prejšnjega stoletja, okrepiti svoje gospodarstvo. Toda zdaj nekateri svarijo, da lahko postane digitalna banana republika.

Leta 1980 je voditelj Singapurja Lee Kuan Yew Avstralce posvaril, da bodo postali "azijski revni belci", če se ne bodo reformirali. Te reforme je začel izvajati takratni avstralski finančni minister Paul Keating, ki je leta 1986 posvaril, da bo Avstralija postala banana republika, če se ne bo reformirala.

Uspešne reforme Te reforme so bile uspešne. Avstralsko gospodarstvo je zdaj trikrat večje, kot je bilo v 80. letih. Realne plače so se dvignile, življenjska raven se je izboljšala. Nezaposlenost je za polovico manjša kot v začetku 80. let in inflacija je ukročena. V zadnjih 24 letih, ko so druge države padle v recesijo, je Avstralija rasla.

Toda kot v avstralski izdaji Business Insiderja svari Jason Clare, je Avstralija, v katero se je zadnja leta priselilo tudi veliko Slovencev, pred novo preizkušnjo. V Avstraliji je preveč razprav o davkih in proračunski politiki, premalo pa o potrebi po digitalni preobrazbi avstralskega gospodarstva.

Prilagodljivci in dinozavri v dobi digitalizacije "Software požira svet," pravi ameriški podjetnik in inženir programske opreme Marc Andreessen. Digitalizacija je tako povzročila, da je z lestvice US Fortune 500 v zadnjih 15 letih izginila polovica podjetij. Kdor se ni prilagodil spremembam, je izumrl, kot so izumrli dinozavri.

V prihodnjih 20 letih naj bi bila avtomatizirana polovica delovnih mest. Kot pravi ameriški ekonomist Tyler Cowen, bosta v prihodnost dve vrsti ljudi: tisti, ki bodo delali z inteligentnimi stroji, in tisti, ki jih bodo ti stroji zamenjali. Nova službe, ki nastajajo zdaj, temeljijo na znanju s področja znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike.

Nevarnosti za Avstralijo Avstralija na področju digitalizacije ni tako konkurenčna, kot bi lahko bila, opozarja Clare, saj zaostaja za drugimi državami. Ameriška revija Harvard Business Review je tako nizko ocenila digitalne zmogljivosti Avstralije.

Država ima slabo širokopasovno infrastrukturo – tukaj ne zaostaja samo za Singapurjem, Hongkongom, Južno Korejo, ZDA ali Kanado, ampak tudi za takimi državami, kot sta Rusija in Romunija. Avstralska start up podjetja imajo tudi slab dostop do kapitala, slabo je tudi trženje idej.

Slaba vključitev v avstralsko družbo je ovira na trgu dela Avstralija namenja premalo denarja za raziskave in razvoj (tukaj je pod povprečjem držav OECD), premalo je povezovanja med gospodarstvom ter univerzami in raziskovalnimi ustanovami, prav tako je premalo inženirjev, matematikov …

Težave so tudi pri vključevanju priseljencev v avstralsko družbo. V mestu Blaxland, ki leži južno od Sydneyja in ima nadpovprečno število brezposelnih, obstaja – če dobro govoriš angleško – petodstotna verjetnost, da si nezaposlen. Če pa ne govoriš dobro angleško, je verjetnost, da nimaš dela, kar 25-odstotna. Dobro znanje angleščine tako postaja predpogoj za vstop na avstralski trg dela v dobi digitalizacije.

Ne spreglejte