Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 3. 2012,
15.43

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Iran IAEA

Torek, 6. 3. 2012, 15.43

2 leti, 2 meseca

Ashtonova Iranu ponuja nadaljevanje pogajanj o jedrskem programu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton je sporočila, da sta peterica stalnih članic Varnostnega sveta ZN in Nemčija Iranu ponudili nadaljevanje pogajanj o njegovem jedrskem programu.

Kraj in čas nadaljevanja pogajanj še nista določena, je še sporočila Ashtonova in izrazila upanje, da bo Iran pripravljen na "konstruktiven dialog, ki bo vodil do resničnega napredka pri odstranitvi dvomov glede njegovega jedrskega programa".

Cilj pogajanj je dolgoročna rešitev V pismu glavnemu iranskemu pogajalcu Saidu Džaliliju je predstavnica unije zapisala, da je cilj pogajanj "dolgoročna rešitev, ki bo obnovila mednarodno zaupanje v izključno miroljubno naravo iranskega jedrskega programa". Iran sicer vseskozi trdi, da jedrsko tehnologijo razvija zgolj v civilne namere, medtem ko mednarodno skupnost skrbi, da je to le krinka za razvoj jedrskega orožja.

Zadnji krog pogajanj se je končal brez dogovora Zadnji krog pogajanj med Iranom in mednarodno skupnostjo je bil januarja lani v Carigradu, končal pa se je brez kakršnega koli dogovora.

Iran bi inšpektorjem dovolil ogleda kompleksa v Parčinu Iran pa je medtem sporočil, da bi bil pripravljen inšpektorjem Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) dovoliti pregled vojaškega kompleksa Parčin. Omenjeni kompleks jugovzhodno od Teherana sicer ni registriran kot jedrski objekt, zaradi česar Iranu ni treba omogočiti njegovega pregleda.

Oblasti so inšpektorjem v preteklosti že dvakrat preprečile ogled kompleksa Iranske oblasti so v preteklosti inšpektorjem IAEA že dvakrat preprečile ogled kompleksa, ki naj bi bil po trditvah zahodnih obveščevalcev del tajnega iranskega jedrskega programa. Je pa vodja iranskega jedrskega programa Mohamad Abasi prejšnji teden že dejal, da bi bil pregled izvedljiv, če bi ustrezni organi inšpektorjem IAEA izdali posebno dovoljenje. Abasi je sicer odločno zanikal, da bi v kompleksu potekale kakršne koli dejavnosti, povezane z jedrskim programom.

"Iran napadel Izrael" Izraelski umetnik Ronen Barany pa je svetovno javnost šokiral s simulacijo iranskega jedrskega napada na Izrael. Barany, ki je dogajanje postavil v leto 2012, je želel s tem pokazati, kako bi bilo videti, če bi Iran res napadel Izrael.

Avtor provokativnega videa je ob tem dejal, da je Hitler potreboval od pet do šest let, da je iztrebil šest milijonov Židov. "Ahmadinedžad bi potreboval pet do šest minut in eno ali dve bombi. Zato želim prebuditi svet."

Odnosi med Izraelom in Iranom so sicer vse bolj napeti. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je nedavno celo dejal, da bi bilo potrebno Izrael izbrisati z zemljevida.

Ne spreglejte