Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 3. 2015,
14.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Arabska liga

Nedelja, 29. 3. 2015, 14.12

8 let

Arabski voditelji z dogovorom o skupnih vojaških silah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Arabski voditelji so se drugi in zadnji dan vrha Arabske lige v Egiptu dogovorili o oblikovanju skupnih vojaških sil, je danes sporočil egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi.

Prvi mož Arabske lige Nabil Al Arabi pa je zatrdil, da se bo arabsko posredovanje v Jemnu pod vodstvom Savdske Arabije nadaljevalo vse do predaje šiitskih upornikov.

"Arabski voditelji so se načeloma dogovorili o skupnih vojaških silah," je Abdel Fatah Al Sisi dejal v govoru na vrhu v Šarm el Šejku. Po njegovih besedah se bodo arabski predstavniki kmalu sestali, da bodo preučili konkretne možnosti oblikovanja sil. Sile bodo namenjene odzivu na ekstremistične grožnje, podrobnosti pa Sisi ni razkril.

Napovedane sile naj bi sestavljalo okrog 40 tisoč pripadnikov posebnih enot Po oceni analitikov bi vzpostavitev teh enot lahko trajala več mesecev. Šlo naj bi najverjetneje za prostovoljne sile, tako da države članice Arabske lige ne bodo obvezane vanje prispevati svojih enot. Po poročanju britanskega BBC naj bi napovedane sile sestavljalo okrog 40 tisoč pripadnikov posebnih enot, ki bi jih podpirala vojna letala, ladje in lahka oklepna vozila. Za zdaj sicer še ni namigov, da bi te sile posredovale tudi v jemenskem konfliktu.

Načrte za oblikovanje sil je spodbudila predvsem krepitev džihadistov, ki so prevzeli nadzor nad širnimi območji Sirije in Iraka, prav tako pa na moči pridobivajo v Libiji, je pred vrhom povedal Arabi. Ta je danes še ocenil, da regijo ogroža uničujoča sila, ki želi uničiti etnično in versko raznolikost, s čimer je imel v mislih skrajno Islamsko državo.

Glede jemenske krize pa je Arabi zatrdil, da se bo posredovanje pod vodstvom Savdske Arabije v Jemnu nadaljevalo, dokler uporniški Hutiji ne bodo predali svojega orožja in se umaknili z območij, ki so jih zavzeli, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ne spreglejte