Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 3. 2018,
8.14

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

1

Natisni članek

Walmart

Četrtek, 1. 3. 2018, 8.14

6 let, 1 mesec

Trump presenetil s podporo reformi zakonodaje o strelnem orožju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

1

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je presenetil tako republikance kot demokrate, ko jim je v sredo dejal, naj se ne bojijo močnega orožarskega lobija NRA. Pri tem je poslance pozval k oblikovanju "močne" reforme zakonodaje. Floridski kongres medtem po streljanju na srednji šoli v Parklandu pripravlja strožjo orožarsko zakonodajo.

Trump je na srečanju s poslanci v Beli hiši med drugim predlagal bolj obširno preverjanje ljudi, ki želijo kupiti orožje, in dvig starosti za nakup določenega strelnega orožja z 18 na 21 let. Podobno zakonodajo sicer že pripravlja floridski kongres. "Ne moremo čakati in se igrati, medtem pa se nič ne zgodi," navaja Trumpa francoska tiskovna agencija AFP. NRA "ima močan vpliv na vas", je dejal in dodal, da ima lobi "manjši vpliv" nanj, piše britanski BBC. 

Presenečenje za republikance

Trumpovi republikanci podpirajo pravico posameznika do orožja, zato jih je nagovor predsednika presenetil. Pred tem je namreč Trump tudi sam branil pravico do posedovanja strelnega orožja, NRA pa je med drugim finančno podprla njegovo predvolilno kampanjo. Ameriški predsednik je nekaj podobnega dejal že v ponedeljek, ko se je sestal z guvernerji ameriških zveznih držav. Takrat je dejal, da je treba nekaj ukreniti proti orožju in da se nekateri republikanci bojijo NRA.

19-letnik ustrelil 17 ljudi

Na valentinovo je 19-letni Nikolas Cruz na srednji šoli v Parklandu ustrelil 17 ljudi. V torek bi ga morali zaslišati pred sodiščem, a so zaslišanje preložili zaradi nadaljevanja zbiranja dokazov. Cruz je trenutno v priporu brez varščine z obtožnico 17 naklepnih umorov.

Njegov pokol se razlikuje od dozdajšnjih po tem, da so srednješolci iz Parklanda tudi po ZDA sprožili gibanje proti orožju, ki se ga je orožarski lobi malce prestrašil, nekaj politikov na republikanski strani pa se je celo malce zganilo. Prej so ponavadi pobude proti orožju zamrle zelo hitro.

Floridski kongres sicer pripravlja zakon za oboroževanje učiteljev, če bodo to potrdili v posameznih šolskih okrožjih in bodo učitelji opravili policijski tečaj za pol leta. Na srednji šoli v Parklandu oboroženih učiteljev v sredo, ko se je prvič po pokolu 14. februarja znova začel pouk, še ni bilo.

Ameriški trgovec zvišal starostno mejo za nakup orožja

Ameriška trgovska veriga Walmart je sporočila, da je povišala starostno mejo za nakup orožja in nabojev na 21 let. Dodali so, da s svojih spletnih strani umikajo puške, ki so podobne bojnim, vključno z igračami. Še naprej je njihov cilj zadostiti potrebam športnikov in lovcev, so spomnili. Od leta 2015 Walmart ne prodaja več polavtomatskih pušk, kakršno je v nedavnem pokolu na šoli na Floridi uporabil 19-letni Nikolas Cruz.

Pred tem je največja veriga prodajaln strelnega orožja v ZDA Dick's Sporting Goods prav tako sporočila, da je povišala starostno mejo za nakup orožja z 18 na 21 let. Veriga Dick's Sporting Goods je tudi sporočila, da je ustavila prodajo polavtomatskih pušk, ki delujejo kot vojaške, in prenehala prodajati nabojnike velike kapacitete.

Verigi sta se za ukrepe odločili po pokolu na srednji šoli v Parklandu na jugu Floride, ki ga je na valentinovo izvedel Cruz. Ubil je 17 ljudi in ponovno pogrel ameriške prepire o orožju. Tokrat malce bolj kot običajno, saj so se dijaki prizadete srednje šole in drugi po ZDA organizirali in zahtevajo spremembe.

Dijaki srednje šole v Parklandu so se po 14. februarju v sredo prvič vrnili v šolske klopi, med drugim odločeni, da v svojem boju ne bodo popustili ne glede na napade desničarskih medijev, komentatorjev in orožarskih lobijev, da so plačanci ali lutke levice in nasprotnikov orožja.

Ne spreglejte