Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 9. 2021,
15.07

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

9

Natisni članek

migranti Mehika America meja

Torek, 21. 9. 2021, 15.07

2 leti, 7 mesecev

Ameriški mejni policisti migrante preganjajo z bičem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

9

Po spletu so zaokrožile pretresljive fotografije z ameriško-mehiške meje. Prikazujejo jahače, ki z vajetmi pretepajo migrante in jih podijo nazaj proti Rio Grande v Teksasu. 

Ameriška vlada je letos poročala o porastu migrantov, ki prihajajo na mejo z Mehiko. Po podatkih vlade je število migrantov julija prvič v 21 letih preseglo 200 tisoč, poroča BBC. 

Približno 13 tisoč migrantov s Haitija se je zbralo v začasnem taborišču pod mostom, ki povezuje Del Rio z mehiškim mestom Ciudad Acuño na meji med ZDA in Mehiko. Fotografije, ki jih je posnel fotograf AFP Paul Ratje, prikazujejo, kako Haitijci hodijo sem in tja čez mejo po hrano za svoje družine, tam pa jih blokirajo konji.

"Nekateri migranti so začeli teči, da bi šli mimo konjenikov, eden od agentov pa je Haitijca prijel za srajco in z bičem zamahnil po njem. Kmalu zatem so se umirili in začeli puščati ljudi notri," je povedal fotograf. 

Mnogo uporabnikov družabnih medijev je dejalo, da fotografije spominjajo na nasilje, ki so ga videli v času suženjstva v ZDA.

Fotogalerija
1 / 5

Incident je nesprejemljiv

Predstavnica Bele hiše Jean Psaki je nad videnim ogorčena. Dejala je, da je posnetek grozljivo gledati in da je takšno ravnanje nesprejemljivo. 

"Incident preiskujemo. Naši policisti imajo težko delo, saj morajo razlikovati migrante od tihotapcev," je pripomnil vodja ameriške mejne patrulje Raul Ortiz. 

Tudi minister za domovinsko varnost Alejandro Mayorkas je potrdil, da bo njihov oddelek preiskal poročila o domnevni zlorabi. Rekel je, da so policisti poskušali obvladati migrante, ki so prečkali reko.

Na agenciji za begunce UNHCR pa so povedali, da spremljajo izgon iz ZDA na Haiti in da je ljudem, ki se bojijo preganjanja, omogočen dostop do azila.

Chris Donahue, zadnji ameriški vojak, ki je zapustil Afganistan
Novice Je to skrivnost, zaradi katere so se Američani umaknili iz Afganistana?
Letalonosilka Ronald Reagan
Novice Temačne prerokbe, ki napovedujejo velike katastrofe
Ne spreglejte