Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 1. 2024,
6.34

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Irak Iran napad ZDA

Sreda, 24. 1. 2024, 6.34

3 mesece

Ameriške sile napadle proiranske cilje v Iraku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Iran | Napadi so se zgodili le nekaj dni po tem, ko so bile ameriške enote v zahodnem Iraku tarča balističnih izstrelkov in raket. | Foto Reuters

Napadi so se zgodili le nekaj dni po tem, ko so bile ameriške enote v zahodnem Iraku tarča balističnih izstrelkov in raket.

Foto: Reuters

Ameriške sile so v odgovor na napade na ameriško osebje v Iraku in Siriji napadle objekte, ki jih v Iraku uporabljajo proiranske skupine, je po poročanju AFP v torek povedal obrambni minister Lloyd Austin.

Napadi so se zgodili le nekaj dni po tem, ko so bile ameriške enote v zahodnem Iraku tarča balističnih izstrelkov in raket. Pentagon je za napad obtožil sile s podporo Irana. "Ameriške vojaške sile so izvedle sorazmerne napade na tri objekte. Te so v Iraku uporabljale militantna skupina Kataib Hezbolah, ki jo podpira Iran, in druge z Iranom povezane skupine," je dejal Austin.

"Ti natančni udarci so neposreden odgovor na vrsto napadov, ki so jih na ameriško in koalicijsko osebje v Iraku in Siriji izvedle milice s podporo Irana. Ne želimo zaostrovati konflikta v regiji, vendar smo povsem pripravljeni na nadaljnje ukrepe za zaščito svojih ljudi in objektov," je še dodal.

Napadi usmerjeni na sedeže, skladišča in lokacije za usposabljanje

Centralno poveljstvo ameriške vojske je sporočilo, da so bili napadi usmerjeni na sedeže, skladišča in lokacije za usposabljanje pripadnikov Kataib Hezbolaha za napade z raketami in brezpilotniki.

Urad iraškega premierja Mohameda Šije al Sudanija je v odzivu obsodil napad. "To nesprejemljivo dejanje spodkopava dolgoletno sodelovanje, grobo krši suverenost Iraka in prispeva k nepremišljenemu stopnjevanju," je sporočil tiskovni predstavnik predsednika vlade in poudaril, da v regiji že tako obstaja nevarnost širjenja konflikta. Ob tem je tudi iraški svetovalec za nacionalno varnost Kasem al Araji izjavil, da ameriški napadi niso doprinesli k umiritvi razmer. Po njegovih besedah bi morale ZDA namesto napadov okrepiti pritisk na Izrael, da ustavi svojo ofenzivo v Gazi, navaja britanski BBC.

Ameriške in zavezniške sile v Iraku in Siriji so bile po podatkih Pentagona od sredine oktobra tarča več kot 150 napadov, Washington pa je v obeh državah izvedel povračilne napade in med drugim v začetku tega meseca v Bagdadu ubil proiranskega poveljnika.

Ta napad je posebej razburil iraško vlado in njen predsednik Mohamed Šija Al Sudani je pozval koalicijo pod vodstvom ZDA proti Islamski državi, naj zapusti Irak. ZDA imajo tam okrog 2.500, v Siriji pa 900 vojakov.

Ameriška vojska
Novice Napad na ameriške vojake v Iraku izvedli proiranski borci
Iran rakete
Novice Ameriško oporišče v Iraku tarča napada
Iran in Pakistan
Novice Iran in Pakistan nameravata zmanjšati napetosti
Ne spreglejte